Hallands Nyheter

Inför konserten i Varberg minns saxofonist­en Lasse Carlsson sin världsturn­é med Abba 1977.

MUSIK: LASSE CARLSSON INGICK I ABBAS KOMPBAND I AUSTRALIEN

- Martin erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

När Varberg Big Band spelar Abba-låtar kan saxofonist­en Lars O. Carlsson minnas sin världsturn­é med Abba 1977. – I Australien var det helt hysteriskt, säger 71-åringen.

På söndag hyllas Abba av Varberg Big Band och sångarna i Goda Hopp. En av musikerna vet hur det är att lira med Abba.

– Jag minns den långa flygresan till Australien och skyfallet under första konserten i Sydney (3 mars 1977). Gitarriste­rna som stod längst fram på scen var oroliga för det elektriska, säger Lars O. Carlsson.

ABBA-BLOGGAREN Roxanne Dickson var åtta år och minns kaoset när tiotusenta­ls personer rusade in på Sidney Myer Music Bowl, insekterna när regnet avtog, och hur Frida halkade omkull under ”Waterloo”.

Första Abba-inspelning­en Lasse var med på var till albumet ”Arrival”. Den 3 september 1976 gjorde han ett pålägg till ”Why did it have to me? och det är fortfarand­e en av de låtarna som man hör hans tenorsax tydligast på.

– Jag var studiomusi­ker, producent och arrangör på den tiden och hade jobbat med Abbas ljudteknik­er Michael B Tretow, så det var han som tipsade Björn och Benny om att jag var en hyfsad saxofonist.

När påläggen gjordes var bakgrunder och ofta även sången klar.

– Jag fick aldrig några noter, utan Benny gav mig instruktio­ner om hur han ville att det skulle vara, exempelvis genom att visa på synten. Det fanns bara 24 kanaler att spela in på, så ibland hörs jag väldigt svagt, säger Lasse, som minns när han i oktober 1977 spelade blockflöjt på ”Eagle” och låten som senare döptes om till ”Move on”.

DET IMPROVISER­ADE arbetssätt­et passade Lars O. Carlsson, som började som jazzmusike­r under uppväxten i Varberg och bland annat hade ett band ihop med trumpetare­n Martin Barkstedt.

Lasse hörs även på skivorna ”The Album”, ”Voulez-vous” och ”Super trouper” (1977–1980). Enligt boken ”Abba – The complete recording sessions” är den nu 71-årige varbergare­n den blåsare som har medverkat på flest Abba-låtar.

Han och Uffe Andersson lirade

sax och tvärflöjt på turnén som inleddes i Norge i januari 1977. Europadele­n avslutade med två fullsatta konserter i London, där biljettans­ökningarna visade att Abba hade kunnat sälja slut Royal Albert Hall otroliga 580 gånger.

– Vi hade nästan en spelning om dagen, så vi gick upp tidigt och åkte till flygplatse­n. När vi kom fram skulle vi få i oss lite mat och sedan var det soundcheck, men utan Abba. De åkte i ett eget plan och bodde på ett annat hotell än bandet, berättar Lasse. Ni hade inte så mycket kontakt?

– Nej, bara under repetition­erna före turnén. Sedan hade de sitt schema med att träffa pressen och så. Ingen var intressera­de av oss, ha ha. Men det hände att Benny kom över och tog en öl med oss.

De flesta av arrangeman­gen som används i Varbergs teater är skrivna av Claes Rosendahl (1929–2013), som bodde i Väröbacka som pensionär. I mitten av 1980-talet spelades de in av Hot Lips Big Band, under ledning av ”Idol”-juryns Anders Bagges pappa Sven-olof.

PRECIS SOM PÅ skivorna är en låt ur musikalen ”Chess” med, men refrängen i ”I know him so well” hörde Lars O. Carlsson redan på turnén 1977, som en del i den ännu outgivna Abba-låten ”I am an A”.

– Det är i ”I know him so well” som jag har altsaxsolo på söndag.

Lasse är annars mest känd som arrangör och/eller producent på Vikingarna­s över 50 album, som har sålt i omkring elva miljoner exemplar. Han har så många guldoch platinaski­vor att de inte går att hänga upp i lägenheten: 93 stycken.

– Ja, det är jobbet med Vikingarna jag har levt på, men Abba-turnén glömmer jag aldrig. Bättre kan det inte bli.

 ??  ??
 ??  ?? I MELBOURNE. På 14.30-konserten den 6 mars 1977 spelar Lars O. Carlsson och Ulf Andersson (skymd) tvärflöjt bak-om körsångers­korna Lena Andersson, Lena-maria Gårdenäs-lawton och Maritza Horn. Gitarriste­n är Finn Sjöberg.
I MELBOURNE. På 14.30-konserten den 6 mars 1977 spelar Lars O. Carlsson och Ulf Andersson (skymd) tvärflöjt bak-om körsångers­korna Lena Andersson, Lena-maria Gårdenäs-lawton och Maritza Horn. Gitarriste­n är Finn Sjöberg.
 ?? Bild: PRIVAT/ÄGS AV ROXANNE DICKSON ??
Bild: PRIVAT/ÄGS AV ROXANNE DICKSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden