Hallands Nyheter

Över 600 bönder har sökt krisstöd

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Efter sommarens extrema torka har det inkommit ansökninga­r om krisbidrag från tusentals bönder. 645 jordbruksf­öretag i Halland har sökt bidraget som ligger på 420 kronor per djurenhet.

645 halländska bönder har sökt krisstöd efter sommarens torka. En av dem är Bengt Svensson på Törlans lantbruk i Tvååker. – Vi är i stort behov av pengarna, säger mjölkbonde­n.

Regeringen beslutade i somras att avsätta 400 miljoner i ett nationellt krisstöd för 2018. Pengarna ska gå till de jordbruksf­öretagare som har kor och får. Inte till grisproduc­enter. Regeringen drog en linje till förmån för de djur som är beroende av grovfoder (gräs, hö, ensilage mm).

I hela Sverige var 13 500 berättigad­e till stöd. 13 105 har sökt, vilket talar för att behovet är stort. Av Hallands cirka 3 000 jordbruksf­öretag har 645 sökt bidraget.

Det handlar dock inte om några jättesummo­r till var och en. Stödet till varje djurenhet (en ko äldre än ett år är en enhet, ett får 0,15 enheter) beräknas till 420 kronor.

Stödet regleras av EU. Maxbeloppe­t är 15 000 euro eller drygt 150000 kronor under en treårsperi­od. Ett faktum som missgynnar riktigt stora gårdar som till exempel Wapnö i Halmstad, som har tusentals mjölk- och köttkor och många anställda att avlöna.

Bengt Svensson i Tvååker har totalt 550 nötdjur, varav 280 är mjölkkor, samt 250 tackor med lamm. Han kommer därmed att slå i taket bidragsmäs­sigt.

– Jag räknar med att vi har cirka 400 djurenhete­r bara vad gäller nötkreatur­en, säger han.

BENGT SVENSSON DRIVER gården tillsamman­s med Ulf Persson. De har beräknat att torkan har kostat dem två miljoner kronor i sänkta skördar och fördubblad­e foderprise­r.

– Bidraget täcker inte på långa vägar, men vi är tacksamma för allt vi kan få, säger han.

Gården omsatte 18 miljoner kronor förra året och företaget gjorde ett resultat på 1,3 miljoner kronor.

– Men i år är det risk för förlust, säger han.

29 oktober lämnade Jordbruksv­erket in ett förslag till övergångsr­egeringen om hur den andra delen av krisstödet för 2019 ska se ut. Förslaget innehåller två delar, en fördelad på historisk förbruknin­g av diesel och en fördelad på antalet djur.

STÖDET FÖR 2019 är nästan dubbelt så stort som det för 2018 – 760 miljoner kronor. Det totala bidraget är alltså nästan 1,2 miljarder kronor.

– Därmed det högsta belopp som någonsin betalats ut av en regering, säger Anders Richardsso­n, ordförande för LRF i Halland.

Anders Richardsso­n är grisbonde och menar att även dessa bönder borde få en del av kakan eftersom skördarna slog så fel.

– Absolut. Torkan har slagit hårdast på spannmålss­idan och grisar äter hundra procent spannmål, säger han.

 ?? Källa: JORDBRUKSV­ERKET, LRF Bild: ANNIKA KARLBOM ?? Enligt LRFS:S senaste rapport blev spannmålss­kördarna 30-70 procent lägre än normalt. Därmed har Sverige gått från att vara ett exportland till att bli ett importland. Det ekonomiska läget spås ge fleråriga effekter för många företagare. VILL HA STÖD. Bengt Svensson på Törlans lantbruk är en av 645 bönder i Halland som sökt det statliga krisstödet.
Källa: JORDBRUKSV­ERKET, LRF Bild: ANNIKA KARLBOM Enligt LRFS:S senaste rapport blev spannmålss­kördarna 30-70 procent lägre än normalt. Därmed har Sverige gått från att vara ett exportland till att bli ett importland. Det ekonomiska läget spås ge fleråriga effekter för många företagare. VILL HA STÖD. Bengt Svensson på Törlans lantbruk är en av 645 bönder i Halland som sökt det statliga krisstödet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden