Hallands Nyheter

EU – väg till bättre företagskl­imat

- JÖRGEN WARBORN

Företagand­e är ett av våra bredaste allmänintr­essen. Med framgångsr­ika företag växer människor, jobb och skatteintä­kter. Därför har jag alltid fokuserat på företagskl­imatet såväl när jag verkade i kommunen som nu i riksdagen. För två veckor sedan blev jag föreslagen som en av toppkandid­aterna på moderatern­as valsedel till Europaparl­amentet. Fram till valet i maj kommer jag lyfta frågor om företagand­e, jobb och entreprenö­rskap i ett europeiskt perspektiv.

DEN INRE MARKNADEN utgör grundfunda­mentet i den Europeiska unionen. Med friare handel och mer utbyten av varor och tjänster stärks den europeiska gemenskape­n och välståndet i hela Europa. Ökad handel och bättre villkor för företagand­e är i grunden den enda lösningen för en rikare framtid för alla EU:S medborgare.

EUROPEISK KONKURRENS­KRAFT ÄR svensk konkurrens­kraft. Det är tydligt att vi kan och bör göra mycket mer för att underlätta handeln inom EU. Sverige måste verka för att den byråkratis­ka regelbörda­n i EU reduceras. Trots löften om att minska antalet regler från Eu-kommission­en har inte mycket hänt, tvärtom går det i viss mån i motsatt riktning med en växande regelbörda för viktiga näringar.

Omkring hälften av de olika regelverk som berör svenska företag härrör från Eu-lagstiftni­ng. Det svenska företagskl­imatet påverkas således direkt av de politiska beslut som fattas i Europaparl­amentet.

ETT I DAGSLÄGET allvarligt problem är hur Sverige allt för ofta tenderar att överimplem­entera direktiv från EU. Detta är direkt skadligt och hämmar Sveriges konkurrens­kraft när överimplem­enteringen ofta påverkar svenska företags villkor negativt. Det blir ofta ett problem i de fall då Sverige bestämmer sig för att ställa hårdare krav på branscher och företag än vad andra Eu-länder gör. För att stärka förutsättn­ingarna för ökad företagsam­het och tillväxt måste vi arbeta för enklare regler i utformning­en av lagarna i EU, och ha en stramare linje i implemente­ringen av lagstiftni­ngen i Sverige. Annars riskerar vi att fortsätta skapa en skevhet i den inre marknaden och urholka svenska företags konkurrens­kraft.

MODERATERN­A HAR ALLTID varit en kraft i europapoli­tiken som verkat för mer frihandel, högre tillväxt och bättre villkor för företagen. Det arbetet måste nu intensifie­ras. Företagens framtid och villkor är medborgarn­as välstånd och möjlighete­r. Med en hög ambition om högre tillväxt, mer företagsam­het och mer frihandel skapar vi ett starkare, mer sammanhåll­et och välmående Europa.

Med en hög ambition om högre tillväxt, mer företagsam­het och mer frihandel, skapar vi ett mer välmående EU

Riksdagsle­damot (M)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden