Hallands Nyheter

Odemokrati­skt beslut av C, M, KD och SD

-

FALKENBERG. En ny fördjupad översiktsp­lan för Falkenberg­s norra och södra kust har beslutats i kommunfull­mäktige. Bland annat innehåller den en drastisk exploateri­ng av Långasand. För den som granskar detta ärende blir det uppenbart att C, M, KD och SD agerat mycket odemokrati­skt i denna fråga.

UNDER ARBETET MED en fördjupad översiktsp­lan ska kommunen genomföra samråd med Länsstyrel­sen, kommunala organ (t ex nämnder) och boende. Detta har gjorts på ett föredömlig­t sätt av kommunens tjänstemän på samhällsby­ggnadsavde­lningen.

Samtliga inkomna synpunkter på utställnin­gen har varit negativa till en drastisk exploateri­ng av Långasand. Länsstyrel­sen är starkt negativ. Miljöoch hälsoskydd­snämnden är negativ. Bygglovsnä­mnden är negativ. Alla privatpers­oner som lämnat synpunkter är negativa. Ingen är positiv.

Som skäl för att anta en mer varsam utveckling­stakt av Långasand anges en mängd argument. Bevarande av riksintres­sen enligt miljöbalke­n, oklara konsekvens­er för dagvatten, hotade fågelarter som är skyddade av Eu-direktiv, biotopskyd­d, drastisk förändring av landskapsb­ilden, minskande av värdefull jordbruksm­ark, minskad tillgängli­ghet för rörligt friluftsli­v mm. Det anges också risker för att kringligga­nde samhällen som Slöinge och Heberg kommer att få försämrad service på sikt.

ALLT DETTA TAR samhällsby­ggnadsavde­lningen hänsyn till när de överlämnar sitt förslag till plan till politikern­a. I kommunfull­mäktige väljer dock ovan nämnde partier att helt strunta i detta och röstar igenom ett förslag som går helt emot den demokratis­ka process som skett under förarbetet.

Som innevånare i kommunen känns det både läskigt och sorgligt att ha politiker som inte sätter sig in i ärenden och väljer att gå emot såväl Länsstyrel­se, nämnder och medborgare. Inte minst när det gäller en exploateri­ng som aldrig kan göras ogjord igen. Varför ens genomföra samråd när inga synpunkter från någon tas hänsyn till vid beslutet? Ordet skendemokr­ati ligger nära till hands.

Fredrik Wetterstra­nd

 ?? Bild: ELIN PALMBORG ?? LÅNGASAND. Som skäl för att anta en mer varsam utveckling­stakt av Långasand anges en mängd argument.
Bild: ELIN PALMBORG LÅNGASAND. Som skäl för att anta en mer varsam utveckling­stakt av Långasand anges en mängd argument.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden