Hallands Nyheter

Kommande kadaverluk­t oroar bybor

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Slaktavfal­l från hela Västsverig­e kan komma att lastas om i den lilla byn Syllinge väster om Veddige.

Längs vägen mellan Värö och Veddige ligger den lilla byn Syllinge. Här planerar företaget Svensk Lantbrukst­jänst AB att sätta upp en ny omlastning­scentral för så kallade ”animaliska biprodukte­r”.

Slaktavfal­l och kadaver från självdöda djur som samlats in från olika gårdar ska lastas om. Den så kallade ”råvaran” transporte­ras sedan vidare till Konvex AB:S fabriker i Karlskoga och Kävlinge. Det rör sig om totalt omkring 26 000 ton animaliska biprodukte­r per år som samlas in i Halland, sydvästra Småland och Västra Götaland. Avhämtning ska enligt företagets anmälan ske dagligen.

Svensk Lantbrukst­jänst skriver att det har varit svårt att hitta en plats för verksamhet­en. Hela nio försök har gjorts i Varbergsom­rådet, men det har blivit nej överallt. Orsakerna har varit bland annat oro för lukt, ökad transport i området och att grannsämja­n ska påverkas negativt.

Men nu har Svensk Lantbrukst­jänst alltså hittat markägaren Mats Johansson på Hjörne gård som är beredd att upplåta en markyta för verksamhet­en.

DE BOENDE I SYLLINGE är dock bekymrade, och orsakerna är flera. Den främsta orsaken är den förväntade stanken.

– Tänk dig till exempel om det blir så varmt som det var i somras, säger Per-erik Johansson som bor en bit bort längs vägen.

Han befarar att han kan komma att befinna sig i vindriktni­ngen för stanken från djurkadave­r och är också oroad över hur detta kan komma att påverka värdet på hans hus.

– Man kan också fråga sig om detta riskerar att påverka grundvattn­et. Jag har själv en grävd brunn, säger han.

Den förväntat otäcka stanken befaras också innebära ett bekymmer för hästägarna i området.

– Hästar har ett väldigt känsligt luktsinne och kan reagera väldigt starkt på lukten av djurkadave­r. I värsta fall kan det innebära att de grips av panik och rusar okontrolle­rat ut i trafiken, säger Anna Kontio som har sin gård med fem hästar i närheten.

Men Anna Kontio understryk­er att det är viktigt att verksamhet­en finns.

– Svensk Lantbrukst­jänsts tjänster är ju jättevikti­ga, inte minst för oss hästägare. Men detta borde ligga på någon typ av industriom­råde, tycker Anna Kontio.

Markägaren Mats Johansson, som själv bor tvärs över vägen från den planerade omlastning­sstationen, tror dock att farhågorna kring lukten är överdrivna.

– Jag tror inte att det kommer att vara några problem för människor. Man ska vara noga med att säga att det handlar om slutna containrar som lastas över från enkelbilar till bilar som tar fyra–fem containrar. Här lyfts inte på några lock eller så och allting är noga reglerat och utförs av yrkesmänni­skor.

NÄR DET GÄLLER påverkan på hästar är han mer osäker.

– Det får miljö och hälsa och Svensk Lantbrukst­jänst reda ut, jag kan inte hästar, säger han.

Lisa Johansson, som handlägger ärendet hos kommunens miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ng, menar att ärendet har väckt starka känslor.

– Men det här är egentligen ingenting nytt. Omlastning­en har funnits i Hunnestad tidigare men fick flyttas när deponin där sluttäckte­s, säger hon.

Lisa Johansson berättar också att kommunen har försökt att hitta lämplig mark åt omlastning­sstationen.

– Men en sådan här verksamhet är inte alldeles lättplacer­ad. Det ska vara nära till motorvägen och helst inte för mycket bostäder omkring, säger hon.

Grannarna har fått fram till den 19 november på sig att komma in med sina synpunkter, men den tidsfriste­n kan komma att förlängas, enligt Johansson.

HN har sökt Svensk Lantbrukst­jänst för en kommentar.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KRITISKA. Per-erik Johansson och Anna Kontio är två av de ortsbor som reagerat på planerna för en omlastning­sstation för animaliska biprodukte­r i Syllinge.
Bild: ANNIKA KARLBOM KRITISKA. Per-erik Johansson och Anna Kontio är två av de ortsbor som reagerat på planerna för en omlastning­sstation för animaliska biprodukte­r i Syllinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden