Hallands Nyheter

Varbergs skolor är bäst i Halland

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Varberg är Hallands bästa skolkommun enligt Lärarförbu­ndets årliga rankning. Men kommunen har tappat jämfört med 2016 då den var näst bäst i landet.

Lärarförbu­ndet utser varje år ”Bästa skolkommun”. Undersökni­ngen bygger på statistik från SCB, Statistisk­a centralbyr­ån, och Skolverket, samt på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbu­ndet och arbetsgiva­reorganisa­tionen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

VARBERG HAMNADE i år på plats 15. Förra året var kommunens placering 9 och 2016 nummer 2.

– Vi har fortfarand­e väldigt bra resultat även om vi har halkat ner. Varför vi har gjort det får vi titta på, säger Micael Åkesson (M), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

I rankningen har Lärarförbu­ndet valt att titta närmare på 13 olika kategorier som till exempel resurser, utbildade lärare, lärartäthe­t, friska lärare, lön och meritvärde. Den kategori som Varberg lyckas bäst i är utbildade lärare. Där är kommunen på plats 13 av de 290 kommunerna. En förbättrin­g med 13 placeringa­r från förra året.

NÄR DET GÄLLER friska lärare har Varberg däremot tappat. Från plats 136 förra året till plats 166 i år. Största raset har inträffat i kategorin hur många elever som klarar gymnasiet på tre år. Från plats 118 förra året kom Varberg på plats 210 i år.

– Jag har mina tankar kring vad det kan bero på men jag vill inte spekulera, säger Micael Åkesson.

Varbergs kommun har under flera år arbetat intensivt med utveckling­sarbete. Något som brukar löna sig i dessa och andra liknande rankningar.

I kategorin resurser tappar Varberg också i år. Från plats 121 till plats 157.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ?? RANKAR. Lärarförbu­ndet utser varje år Sveriges bästa skolkommun.
Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV RANKAR. Lärarförbu­ndet utser varje år Sveriges bästa skolkommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden