Hallands Nyheter

Fri tillgång till biblioteke­t

- ELSA HENRIKSDOT­TER

Veddige bibliotek hakar på trenden och inför meröppet. Från och med i dag kan du besöka biblioteke­t när du vill.

– Det handlar inte om att dra ner på personal eller öppettider. Det kommer att vara som det är nu. Men vi vill tillhandah­ålla en extra service som ger besökarna möjlighet att gå till biblioteke­t även när det inte är bemannat, säger Lorenza Palmarini, enhetschef för lokalbibli­oteken i Varberg.

Konceptet innebär att biblioteke­ts lokaler är tillgängli­ga från nio på morgonen till tio på kvällen, trots att personalen gått hem.

– Man behöver aktivera sitt biblioteks­kort så att det registrera­s för meröppet. Sedan kan man gå till biblioteke­t både på helger och efter ordinarie öppettider, säger Lorenza Palmarini.

ATT BIBLIOTEKE­N INFÖR meröppet härrör från ett politiskt beslut fattat under 2015. Biblioteke­t i Bua blev först ut med meröppet och förra året var det Rolfstorps tur. Kommunen har som målsättnin­g att öppna meröppet på ett nytt bibliotek varje år.

– Visst var vi var oroliga för skadegörel­se i början. Men det har inte hänt. Folk är måna om sitt bibliotek och förtroende­t vi ger dem, säger Lorenza Palmarini. Och konceptet är populärt. – Vi har till och med sett att besökare i Bua stämplat in på julafton, berättar hon.

DET ÄR ENDAST besökare från 18 års ålder som kan få sitt biblioteks­kort aktiverat.

– Det beror på att den personen som kommer in också är ansvarig, säger Lorenza.

Vid 10.30 i dag inviger kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Christofer Bergenbloc­k meröppet på Veddige bibliotek med tårta och kaffe.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? FLEXIBELT. Lorenza Palmarini hoppas att fler ska besöka biblioteke­t när man inte behöver låsa sig vid de ordinarie öppettider­na.
Bild: JENNIE PERSSON FLEXIBELT. Lorenza Palmarini hoppas att fler ska besöka biblioteke­t när man inte behöver låsa sig vid de ordinarie öppettider­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden