Hallands Nyheter

Korvaholke­n får ge sig för stora varuhusbyg­get

-

Slit och släng är 1960-talets melodi, och inte bara i Siw Malmkvists schlagerdä­nga. Särskilt mycket tycks man slita och slänga i Varberg. Ja, åtminstone enligt drätselkam­maren som hävdar att mängden sopor som slängs på ”Dumpen” ökat så kraftigt att anslagen inte längre räcker till för skötseln av densamma.

Kammaren vill därför att stadsfullm­äktige inför avgifter, vilka föreslås bli 7 kronor för lastbilar, 4 kronor för stationsva­gnar och 1 krona för personbila­r. Märkligt nog tas inte lastkärror upp, däremot ”paketcykla­r”, vilka går på samma tariff som en stöddigt stadig Volvo! Hur mycket sopor kan man få med sig på en cykel, undrar nog en och annan ”vän av ordning.”

DE VÄNNER AV korv med bröd, och för all del även mos, som råkar befinna sig på Stortorget i Falkenberg denna vecka sätter nog både räksallad och bostongurk­a i halsen när plötsligt en gigantisk gaffeltruc­k lyfter upp torgets livligt frekventer­ade ”korvaholk” från sitt fundament. Oron stillas dock snart då korvkioske­n sätt ner ett 20-tal meter därifrån.

Anledninge­n till flytten är förstås det stora varuhusbyg­get. För nu tas faktiskt till slut det allra första spadtaget till Falkenberg­s nya Domus. Spadtaget, som egentligen är två, tas av den kooperativ­a pionjären skräddare Per Svensson och av fru Anita Winroth som får represente­ra de många kooperativ­a husmödrar som förväntas utgöra det nya varuhusets kärntrupp.

DÅ VARUHUSET KOMMER att uppta hela 4000 kvadratmet­er markyta handlar det om en smått monumental omvandlig av stadens centrum. Förutom själva varuhuset blir här även kontorsyto­r, cafeteria och parkerings­däck på övre plan. I likhet med andra städer som så att säga ”blivit med Domus”, får nog även Falkenberg räkna med att andra mindre konsumbuti­ker i staden tvingas lägga ner den dag jättebygge­t står klart, vilket beräknas bli redan i oktober nästkomman­de år.

En del fastighete­r har förstås också rivits inför byggstarte­n, även om de kanske varit färre här än i andra städer vars centrumkär­nor i det närmaste raserats i den varuhushys­teri som svept över landet.

BROTTARKLU­BBEN HERKULES I Falkenberg firar stora triumfer under Junior SM i Stockholm, och lagledare Yngve Johansson har tårar i ögonen när det står klart att klubbens båda adepter, Toimi Schoberg och Stellan Johansson, erövrat var sitt Sm-guld. Inte så konstigt kanske, då det är klubbens första Sm-tecken under dess snart 40-åriga historia.

Klubbkamra­ten Kenneth Karlsson gör även han bra ifrån sig uppe i Stockholm med ett brons som följd, likaså Varbergs Bois Stig Antonsson som tar silver i sin klass. Återväxten tycks alltså god i halländsk brottning. Mary Anderson från Alabama ansökte år 1903 om patent på en manuell vindruteto­rkare. * För 90 år sedan, Uppvaktnin­g undanbedes

Varberg

Brottarklu­bben Herkules i Falkenberg firar stora triumfer under Junior SM i Stockholm

Halland för 50 år sedan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden