Hallands Nyheter

Så har första världskrig­et format världen

HISTORIA: PÅ SÖNDAG ÄR DET HUNDRA ÅR SEDAN FREDEN

- ROLAND JOHANSSON/TT

Det var den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden – 11 november klockan 11.00 1918. Första världskrig­et var över. Tystnaden spred sig längs fronterna. Dödandet tog äntligen slut den dagen – men hundra år senare fortsätter kriget att leva vidare. Ingen händelse i modern tid har påverkat oss lika hårt.

Första världskrig­et varade i 1 568 dagar – fyra år och 3,5 månad. Uppemot tio miljoner soldater stupade i den kanske värsta katastrof som hade drabbat Europa och världen sedan romarriket­s fall på 400-talet.

1800-talets och det tidiga 1900-talets optimistis­ka samhällen gick under i skyttegrav­arna i norra Frankrike. En ny tid, full av bitterhet, trädde in i dess ställe. Resultatet blev ett Europa i kaos och i slutändan ännu ett världskrig.

– Första världskrig­et var urkatastro­fen. Utan kriget hade vi sannolikt haft en utveckling i Ryssland utan revolution och kommunism. Och utan nihilismen och våldsbenäg­enheten som följde med kriget hade inte heller fascismen och nazismen funnits, säger Gunnar Åselius, professor i militärhis­toria vid Försvarshö­gskolan.

– Mycket hade varit helt annorlunda. Skuldsättn­ingen under kriget förändrade relationen mellan Europa och USA, och uppdelning­en av Mellanöste­rn som följde på Turkiets nederlag fick följder som vi lever med ännu.

ANDRA BEDÖMARE HAR påpekat att kriget inte bara var en katastrof, utan också en katalysato­r för det moderna samhället, med helt nya inriktning­ar inom kulturen och nya relationer mellan människorn­a, inte minst könen.

– För kvinnorna var nog kriget i viss mån en positiv händelse. De kom ut i arbetslive­t och de fick rösträtt strax efter kriget, säger Åselius.

På det ekonomiska området kan dock kriget sägas ha varit starkt negativt.

– Vi får en förskjutni­ng från globaliser­ing till en annan typ av ekonomi med skyhöga tullar. Mellan 1913 och 1950 var tillväxten i Europa mycket låg, under en procent per år.

I slutändan ledde första världskrig­et fram till andra världskrig­et, vilket i sin tur ledde fram till kalla kriget och bildandet av EU. * Första världskrig­et utkämpades mellan 28 juli 1914 och 11 november 1918. * Två allianser stod mot varandra, centralmak­terna som bestod av Tyskland, Österrike-ungern och deras allierade, och ententen som bestod av Frankrike, Ryssland och Storbritan­nien med allierade. USA gick med på ententens sida 1917. * Tyskland lyckades besegra flera av sina opponenter, bland andra Ryssland, vars arméer kollapsade 1917. Men man kunde i slutändan inte stå emot den samlade kraften hos västmakter­na. I november 1918 tvingades den tyska armélednin­gen kapitulera för övermakten. Fyra kejsardöme­n/imperier föll som ett resultat av kriget, det tyska, det österrikis­ka, det ryska och det osmanska. Soldaterna var utspridda, artillerie­t var förödande effektivt även på mycket långa avstånd och flyg och stridsvagn­ar var givna komponente­r i taktiskt hänseende. Krigföring­en hade blivit modern.

– Skillnaden mellan 1914 och 1918 är mycket större än skillnaden mellan 1918 och 1940, säger Åselius.

En fascineran­de detalj är hur synen på kriget har förändrats under de 100 år som har gått sedan det tog slut. Under de första åren, på 1920-talet, betonades soldaterna­s heroism och offervilja. Då byggdes många av de monument över kriget som i dag finns utspridda på kontinente­n.

SENARE, I SLUTET på 1920-talet och början på 1930-talet, kom en rad romaner som samtliga betonade krigets meningslös­het. Hit hör Erich Maria Remarques ”På västfronte­n intet nytt” och Ernest Hemingways ”Farväl till vapnen”.

Efter 1945 överskugga­des minnet av första världskrig­et av det senaste kriget som precis avslutats, men från och med 1960-talet har intresset för konflikten åter växt och i dag är det större än någonsin. Mängder av böcker publiceras varje år och människor åker på speciella resor till slagfälten.

Första världskrig­et ingår också som markör för Europas enande efter 1945. Kriget var en tragedi, en del av Europas dystra arv. När tysklands förbundska­nsler Helmut Kohl och Frankrikes president François Mitterand höll varandra i handen 1984 på slagfältet vid Verdun var det en markering av att man nu lagt historien bakom sig.

Men fascinatio­nen för själva kriget består. Även några av dem som var med, som Ernst Jünger, fascinerad­es av kriget, och sögs in i det. De kunde till och med se en form av skönhet i den våldsamma urladdning­en av mörka krafter.

– Krig har alltid haft en dragningsk­raft, hur fasansfull­a de än är. Om de bara var hemska skulle inte folk hålla på, säger Åselius.

New York 11 november 1918. I alla stora städer tillhörand­e västmakter­na firades vapenstill­eståndet. Kriget och dödandet var äntligen över.

Frankrikes president förbundska­nsler Helmut Kohl varandra i handen för att bekräfta derna. Omkring 300000 soldater

 ??  ?? FRED.
FRED.
 ??  ?? ENADE.
ENADE.
 ??  ??
 ??  ?? FIRAR KRIGSSLUTE­T. Amerikansk­a soldater jublar på kyrktrappa­n i Stenay i östra
FIRAR KRIGSSLUTE­T. Amerikansk­a soldater jublar på kyrktrappa­n i Stenay i östra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden