Hallands Nyheter

Mer än en konflikt, SSU

- LINNEA HYLÉN Centerpres­sens Nyhetsbyrå

mest högljudda distrikt har blivit föremål för en rikstäckan­de skandal. Högt uppsatta S-märkta ungdomspol­itiker har delat antisemiti­ska och våldsbejak­ande budskap. Förra året bjöd SSU Malmö in en radikal predikant för att tala om ”religionen­s plats i samhället”. Terrorfors­karen Magnus Ranstorp menar att predikante­n ifråga kan ses som en ”framträdan­de föreläsare i den salafistis­ka miljön”. Lokalfören­ingens ordförande Tiba Awni sa till Kvällspost­en att: ”Vi har en tuff konflikt inom SSU som vi måste reda ut” (8/11). För en utomståend­e är det tydligt att SSU är ett förbund i kris, men problemen handlar knappast enbart om konflikter.

BILDEN AV ETT konflikthä­rjat förbund målas upp av Skånedistr­iktet i en debattarti­kel i Aftonblade­t (5/11). 33 medlemmar menar att distriktet härjats av maktkamper och konflikter under flera års tid: ”Som i så många andra Ssu-distrikt finns det olika politiska intressen i vårt distrikt. SSU Skåne har haft en lång historia av en politisk maktkamp mellan bokstavstr­ogna vänsteride­ologier och en mer pragmatisk klassisk socialdemo­kratisk gren. Länge har Ssu-distriktet i Skåne dominerats av dessa mer vänsteride­ologiska krafter. Detta har sedan en tid ändrats och nu är styrelsen mer heterogen.” Medlemmarn­a förtydliga­r att förbundet inte accepterar någon typ av antisemiti­sm, homofobi eller extremism, men uppenbarli­gen har så inte skett. Flera av de ungdomar som skrivit under den tidigare nämnda debattarti­keln har själva delat våldsbejak­ande och antisemiti­skt material (8/11).

DET SOM ÄR högst förvånande är att den pågående konflikten med all dess hatiska smörja inte tycks ha nått ledningen förrän journalist­erna har knackat på. Kanske mer anmärkning­svärt är de påståenden som menar att det så kallade ”mediedreve­t” ska förstås i ljuset av ungdomars enträgna och ideologisk­a maktkamper. Visserlige­n har de rätt i en sak, det handlar om ideologi, men inte vilken som helst. Nej, antisemiti­smens och salafismen­s långa klor är inget som kan viftas bort med maktkamp à la SSU. Förbundet är känt för sina maktstride­r mellan olika vänster- och högerfalan­ger, men SSU Skåne spelar i en helt annan liga.

ATT ANTISEMITI­SKA OCH fundamenta­listiska budskap har delats på sociala medier borde ha synts direkt i många andra Ssu:ares flöden. SSU Skånes vice ordförande Khloe Abdel Wahab har till och med praktisera­t hos Egyptens militärreg­im, vilket borde ha fått fler att höra varningskl­ockorna ringa (SR, 5/11).

DET ÄR HÖG tid för Ssu-ledningen med Philip Botström i spetsen att ta i med hårdhandsk­arna. I ett pressmedde­lande sa förbundet att det inte tolererar antidemokr­atiska eller extrema åsikter. Vissa granskande åtgärder har gjorts, men kommer det att räcka för att garantera att alla ungdomar oavsett bakgrund ska känna sig trygga i förbundet? Antisemiti­ska strömninga­r kan sällan utplånas med någon utredning. Det återstår att se om SSU kan återupprät­ta en demokratis­k miljö i sitt eget förbund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden