Hallands Nyheter

Här var det ullgrisar – riktiga gullgrisar

- LENA LYXELL

De ulliga grisarna har blivit de nya kelgrisarn­a. ”Vi har kunder som cyklade hit för att titta på dem varje vecka i somras”, säger Janette Högberg.

Ullgrisar bökar sedan två år tillbaka omkring i Morup. I hagen utanför Thuressons gårdsbutik vankar tre fullvuxna suggor i godan ro.

– De är sociala och trevliga, säger Sven Isaksson från Morpegrise­n.

Han driver företaget tillsamman­s med Mats-ola Rosgardt. Deras nyfikenhet och vilja att testa något nytt och annorlunda fick dem att åka till Småland för att köpa några ullgriskul­tingar.

– VI VILLE HA tåligare grisar som kan gå ute mer och var ute efter en ny köttproduk­t. Ullgrisarn­a växer långsammar­e, men får samma föda som vanliga grisar, säger Mats-ola.

– Ullgrisarn­a sätter sitt fett annorlunda och de sägs ha ett nyttigare fett, säger Janette Högberg som driver Thuressons gårdsbutik. Hon har märkt en efterfråga­n på kött från ullgrisar och numera finns det i sortimente­t.

– MÅNGA SOM SETT grisarna i hagen är nyfikna på hur köttet smakar, säger Janette Thuresson.

De ovanliga grisarna har sitt ursprung i Ungern. Köttet sägs smaka som en blandning av gris, får och vildsvin. Ett riktigt ullsvin, eller magnalizza som de egentligen heter, har en rejäl fettkappa. De ullgrisar som föds upp hos Morpegrise­n har en pappa av rasen duroc för att fettet ska bli mer insprängt.

DE TRE SUGGORNA fick sammanlagt tolv kultingar i år och Sven Isaksson och Mats-ola Rosgardt hoppas att intresset för köttet växer och att samarbetet med Janette Högberg ska fortsätta.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? KELGRISAR. Ullgrisarn­a är sociala och trevliga. Det tycker i alla fall Mats-ola Rosgardt, Janette Högberg och Sven Isaksson.
Bild: LENA LYXELL KELGRISAR. Ullgrisarn­a är sociala och trevliga. Det tycker i alla fall Mats-ola Rosgardt, Janette Högberg och Sven Isaksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden