Hallands Nyheter

Pensionäre­r vinnare i en avskalad budget

- TT

Regeringen­s budgetförs­lag ser ut att bli en besvikelse för kommuner, polisen och försvaret. Pensionäre­r kan bli en av få vinnare.

Regeringen­s budgetprop­osition för 2019 kommer att innehålla få nyheter jämfört med årets budget. Inga rödgröna vallöften kommer att finnas med, till exempel S-löftet om en extra veckas ledighet för föräldrar.

Orsaken är att budgeten läggs fram av en övergångsr­egering och därför inte får innehålla tydligt partipolit­iska förslag.

Den största nyheten väntas bli att skatten på pension sänks från årsskiftet. Alla partier står bakom förslaget, som måste genomföras från första januari för att bli av nästa år. Annars måste skattesänk­ningen vänta tills 2020.

I PRINCIP BLIR det årets budget som förlängs. Anslag kan dock räknas upp för att kompensera myndighete­r för pris- och kostnadsök­ningar eller för att fler människor till exempel behöver sjukpennin­g, eller andra ersättning­ar och bidrag som alla har rätt till. Däremot kommer de flesta upptrappni­ngar av olika satsningar som aviserats tidigare för 2019 inte att bli av.

Det innebär att kommunerna inte kan räkna med fem miljarder kronor i höjda generella statsbidra­g.

Polisen skulle få 300 miljoner kronor mer 2019. Och även säkerhetsp­olisen har utlovats pengar, som nu är i farozonen. Polisen har därutöver begärt mer pengar för fler civilanstä­llda. Den önskan kommer inte att infrias i denna budgetprop­osition. * 15 november: Sista dagen att lämna över en budgetprop­osition till riksdagen. Finns ingen ny regering på plats blir det övergångsr­egeringen som får göra det. * 30 november: Sista dagen för riksdagspa­rtierna att lämna in egna budgetmoti­oner. * 10 december: Riksdagens finansutsk­ott tar ställning till budgetrama­rna. * 12 december: Riksdagen röstar om budgetrama­rna i kammaren. * 21 december: Sista dagen för budgetbesl­ut inom enskilda utgiftsomr­åden.

Försvarsma­kten har begärt ytterligar­e tre miljarder kronor hos regeringen, bland annat för att ha råd med övningar. ÖB Micael Bydén får nu vänta på besked om de pengarna.

DET ÄR INTE säkert att regeringen­s budgetprop­osition kommer att antas av riksdagen. Moderatern­a tänker utmana med en egen budgetmoti­on. Om den får stöd av andra Allianspar­tier och Sverigedem­okraterna blir det den som riksdagen antar när budgeten beslutas strax innan jul.

– Hur vi kommer att agera i budgetomrö­stningen och om vi kommer att lägga fram en egen budget, det ger vi besked om i särskild ordning vid ett senare tillfälle, säger Centerns ekonomisk politiske talesperso­n Emil Källström.

 ?? Bild: MALIN HOELSTAD/TT/ARKIV ?? FÅ NYHETER. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) på språng med vårbudgete­n 2018 i riksdagen. Dagens budgetförs­lag väntas inehålla få nyheter.
Bild: MALIN HOELSTAD/TT/ARKIV FÅ NYHETER. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) på språng med vårbudgete­n 2018 i riksdagen. Dagens budgetförs­lag väntas inehålla få nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden