Hallands Nyheter

K snabbt hjälp med sin adhd

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

”Där finns några barn som har stor nytta av att få korta och tydliga instruktio­ner.”

ter djupinterv­jun kom beskedet om diagnosen direkt. Hanna och Greger gick en föräldraut­bildning efter sommaren och Axel fick börja med medicin mot adhd.

– Han tar medicinen alla skoldagar och vi har märkt en markant förbättrin­g av betygen. Medicinen ökar hjärnans vakenhetsg­rad, säger Greger.

Visserlige­n har medicinen en del biverkning­ar som minskad matlust. Men fördelarna överväger och socialt fungerar det mycket bättre nu för Axel.

Axel var själv nöjd över att få diagnosen och det var inga problem att berätta om den för kompisarna.

PERSONER SOM HAR adhd är ofta drabbade av sömnstörni­ng. Axel har också haft problem med sömnen eftersom han inte blir trött på kvällarna när det är dags att gå och lägga sig. Nu har han börjat med melatonin-tabletter. Melatonin är kroppens eget sömnhormon och dessa tabletter har fungerat bra.

Greger har haft nytta av den föräldraut­bildning de gick även i ett annat sammanhang – som fotbollstr­änare Barn och unga med adhd har allvarliga koncentrat­ions- och uppmärksam­hetsstörni­ngar samt svårighete­r att reglera aktivitets­nivå. Dessa barn har i många fall även perceptuel­la och motoriska svårighete­r. Inom gruppen finns både barn som är hyperaktiv­a och barn som är passiva och oföretagsa­mma. för Axels lillebrors lag.

– Där finns några barn som har stor nytta av att få korta och tydliga instruktio­ner, säger han.

HANNA ARBETAR SOM dietist inom vuxenpsyki­atrin och Greger som logistikko­nsult. Träning och bra mat är bra för alla men för den som har adhd är det kanske extra viktigt med de bitarna.

– Vi är inte skapta för det här stillasitt­ande livet och dagens skola är inte anpassad för barn med diagnoser. När vi var och åkte skidor i vintras märkte vi på Axel hur bra han mådde och fungerade av att få ta ut sig fysiskt, säger Hanna.

Greger Bergendahl

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? nds nya sätt att hantera patientgru­ppen fick de snabbt hjälp.
Bild: ANNIKA KARLBOM nds nya sätt att hantera patientgru­ppen fick de snabbt hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden