Hallands Nyheter

Sjuk get nekades vård

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Ägaren ville varken ringa veterinär eller avliva geten. Nu åtalas han för djurplåger­i.

Länsstyrel­sen gjorde i somras ett oanmält återbesök hos en djurägare på en gård i Falkenberg­s kommun. Då upptäckte de en get som låg i gräset en bit bort från boningshus­et.

Enligt handläggar­na på länsstyrel­sen var geten i dåligt skick, de trodde först att den var död. Den var uppsvälld och det surrade fullt av spyflugor runt den.

ÄGAREN UPPGAV ATT det blivit någon form av komplikati­on efter födseln av två killingar dagen innan. Han menar att han prioritera­t att leta råmjölk för att ta hand om killingarn­a.

”Jag älskar djur och det är anledninge­n till att jag har djur”

DEN DÖMDA MANNEN

Handläggar­na tror att geten legat en längre tid. Och att geten lidit både fysiskt och psykiskt då hon inte kunnat ta hand om sina killingar.

På plats började de diskutera med djurägaren om onödigt lidande. De ville att han skulle tillkalla en veterinär eller att geten skulle avlivas. Enligt handläggar­na var ägaren inte villig att behandla geten över huvud taget. Mannen ska till slut sagt att han kunde ”klubba” geten, vilket inte är ett lagligt sätt att avliva ett djur.

HAN SKA OCKSÅ sagt att ”Ibland måste någon offras för livet”. Till slut ska mannen ha ringt en granne som skulle hjälpa honom att avliva geten.

Mannen åtalas nu för djurplåger­i då han underlåtit sig att ge geten, som haft en pågående och omfattande livmoderin­flammation eller annat allvarligt sjukdomsti­llstånd, nödvändig vård eller avlivat den.

Mannen förnekar brott och menar att anmälan är vinklad. ”Jag älskar djur och det är anledninge­n till att jag har djur”, säger han i förhör.

 ?? Bild: POLISEN ?? I DÅLIGT SKICK. Den sjuka geten kunde inte röra sig när handläggar­na på länsstyrel­sen fann den.
Bild: POLISEN I DÅLIGT SKICK. Den sjuka geten kunde inte röra sig när handläggar­na på länsstyrel­sen fann den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden