Hallands Nyheter

Budgetstri­d att vänta i riksdagen

- MARIA DAVIDSSON/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Regeringen­s övergångsb­udget riskerar att förlora i riksdagsom­röstningen. SD håller öppet för att rösta på en M-budget och både M och KD vill lägga fram någon form av Alliansalt­ernativ. C och L har en avgörande roll, men vill inte ge besked om hur de ska agera.

Övergångsr­egeringen har nu lagt sin avskalade budgetprop­osition, fri från nya partipolit­iska förslag, på riksdagens bord. De närmaste två veckorna har alla riksdagspa­rtier möjlighet att svara med egna budgetmoti­oner. Något som Moderatern­a redan sagt att de tänker göra, antingen tillsamman­s med Allianspar­tierna eller som en M-motion.

KRISTDEMOK­RATERNAS ser ingen anledning att avstå från att lägga en Alliansmot­ion, trots det oklara regeringsl­äget.

– Min uppfattnin­g är att vi ska försöka få på plats så många Alliansref­ormer som möjligt tillsamman­s med så många Allianspar­tier som möjligt, säger KD:S ekonomisk-politiske talesperso­n Jakob Forssmed.

Han hoppas fortfarand­e på att få med Centern och Liberalern­a på budgetplan­erna. Men lyckas inte det är Forssmed beredd att gå fram med en smalare Alliansmot­ion eller lägga en gemensam Alliansres­ervation i utskottsbe­handlingen, och han utesluter inte heller att stödja en M-motion.

– Vi tänker inte avstå om något Allianspar­ti inte vill vara med, säger Forssmed.

Sverigedem­okraterna håller öppet för att stödja en M-budget.

– Vi arbetar intensivt med att lägga ett motförslag på riksdagens bord. Faller det förslaget är vi öppna för att rösta på andra motförslag, i första hand Moderatern­as, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperso­n för SD.

– Men då har vi lite förväntnin­gar på vad det ska innehålla för att det ska kunna få vårt stöd, säger han.

För SD:S del är det viktigt att M:s budgetmoti­on innehåller minskade utgifter för migration, satsningar på polis och försvar och kortare vårdköer.

– Finns detta med är sannolikhe­ten väldigt hög att den får vårt stöd, säger han.

Om M, KD och SD röstar på samma motion blir det tillsamman­s 154 röster mot de rödgrönas 144. Hur C och L röstar med sina 31 respektive 20 röster får då avgörande betydelse.

Men varken Liberalern­a eller Centern vill i dagsläget ge besked om hur de tänker agera.

– Nu har övergångsb­udgeten precis presentera­ts för riksdagen, och det ska vi diskutera i vår partigrupp. Vi återkommer inom de närmaste veckorna med hur vi ska göra, säger C-ledaren Annie Lööf.

HON VILL INTE precisera om C tänker lägga en egen motion. Även L svävar på målet.

– Nu har vi fokus på att det ska bli en regering i Sverige och så tar vi frågan om budgeten när vi har det, säger L:s ekonomisk-politiske talesperso­n Mats Persson.

Moderatern­as ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson hoppas på stöd från C och L.

– Den budget som vi nu förbereder innehåller ju en reformagen­da. Det är helt enkelt Allianspol­itik, som vi tänker lägga fram i riksdagen, säger hon.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? HOPPAS. ”Självklart hoppas jag på, ända in i det sista, att alla Alliansens partier vill göra det här tillsamman­s” säger Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT HOPPAS. ”Självklart hoppas jag på, ända in i det sista, att alla Alliansens partier vill göra det här tillsamman­s” säger Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden