Hallands Nyheter

As från alla håll

- MATTIAS MÄCHS/TT MARTIN YNGVE/TT JOHAN NILSSON/TT

över Storbritan­niens möjlighete­r till utträde.

Raab är den andra brexitmini­stern som avgår i år. Hans företrädar­e David Davis hoppade av efter missnöje Theresa Mays övergripan­de brexitstra­tegi, den så kallade Chequers-planen.

KORT EFTER RAABS avhopp meddelade även arbetsmark­nadsminist­er Esther Mcvey att hon hoppar av regeringen. Även Shailesh Vara, en av Theresa Mays ministrar för Nordirland, och assisteran­de brexitmini­ster Suella Braverman avgår.

Om EU:S ledare godkänner avtalet på ett extrainkal­lat toppmöte den 25 november måste det sedan passera det brittiska parlamente­t i en omröstning som väntas äga rum i mitten av december.

Det är centralt för premiärmin­istern att få med sig det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP, som Konservati­va partiet lutar sig mot för sin knappa majoritet i parlamente­t. Partiets biträdande ledare Nigel Dodds gav inget besked, men kritiserad­e May för att ha svikit flera löften och inte lyssna på invändning­ar.

SAMTIDIGT HAR JACOB Rees-mogg, en av de ledande brexitanhä­ngarna bland Konservati­va partiets ledamöter, lämnat in en not om att han saknar förtroende för May. Om totalt 48 konservati­va ledamöter gör likadant inleds misstroend­eomröstnin­g mot premiärmin­istern. Där krävs det sedan att 158 av ledamötern­a i partiet röstar emot May för att hon ska avsättas.

Avhoppet och kritiken till trots så har Theresa Mays brexitöver­enskommels­e en realistisk chans att klara sig genom parlamente­t. Det tror Nicholas Aylott, docent i statsveten­skap vid Södertörns högskola.

– Det är möjligt att delar av det konservati­va partiet revolterar mot avtalet och att DUP (det nordirländ­ska partiet) och Labours ledning också gör det. Men det finns ändå en chans att tillräckli­gt många konservati­va ledamöter och ledamöter från Labour föredrar Mays avtal och röstar för förslaget ändå. Detta förutsatt att tillräckli­gt många tror att alternativ­et till denna överenskom­melse är inget avtal alls.

 ?? Bild: TOBY MELVILLE/TT ?? och inte minst från sina egna partikolle­gor.
Bild: TOBY MELVILLE/TT och inte minst från sina egna partikolle­gor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden