Hallands Nyheter

ARN: Inget fel på resan trots flera problem

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se LOTTA HEDIN konsument@gp.se Med sladd

Konsumente­n och arrangören är överens om att det nya hotellet inte hade samma utbud som det först bokade och att det förekom flygbuller på det resenärern­a ombokades till. Ändå var det inget fel på paketresan.

Anmälaren och två personer till skulle resa till Dubai i Förenade Arabemirat­en med Apollo Resor AB. Paketresan var på åtta dagar och allt inkluderat. Tio dagar före avresan blev de tre resenärern­a ombokade till ett annat hotell med beskedet att de antingen fick ta det hotellet med prisavdrag eller återbetaln­ing av hela resan.

I anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, framför konsumente­n från Trollhätta­n att hotellet de erbjöds var billigare, inte hade samma poolutbud och att man behövde ta buss till stranden. Det första hotellet som de hade bokat låg direkt vid stranden. ”Bussarna till stranden var fullbokade på morgonen.” Dessutom hade de bokat all inclusive, men på det nya hotellet ingick inga alkoholhal­tiga drycker vid stranden varför de ”haft utlägg hela veckan”.

DE ERBJÖDS HELLER inga aktivitete­r som dykning och snorkling.

Trollhätte­bons krav till ARN var på totalprise­t för de tre personerna­s resa, 18 708 kronor, samt 5 000 kronor för utflykter och drycker på stranden.

Apollo motsätter sig kravet av två orsaker. Dels har anmälaren ”inte någon gång under vistelsen framfört några klagomål till reselednin­gen på plats”, dels har anmälaren för sig och medresenär­erna redan erhållit ett prisavdrag på 40 procent.

APOLLO SKRIVER OCKSÅ att det nya hotellet var likvärdigt med fyra stjärnor enligt researrang­örens klassifice­ring, beläget åtta minuters promenad från stranden, och resenärern­a fick samma rumstyp och det måltidskon­cept som bokats från början. Samtliga gäster fick också tillgång till grannhotel­lets poolområde 50 meter bort. Nya strandbuss­ar sattes in alltefters­om de fylldes av badgäster.

ARRANGÖREN MEDGER ATT dykoch snorklings­möjlighete­r på stranden uteblev.

Allmänna reklamatio­nsnämnden skriver i sitt beslut att anmälaren inte kunnat bevisa att det var något fel på paketresan och att de blivit skäligen kompensera­de för avvikelser­na från den första bokningen.

Många barn ägnar mycket tid åt spel, film och musik – ofta med hörlurar på. För föräldrar som månar om barnens hörsel finns ett stort utbud av hörlurar som begränsar volymen. ”Audio safe, 85 db”, brukar det stå på förpacknin­gen. Men det är inte alltid löftena stämmer.

Testfakta har på uppdrag av oss testat ljudkvalit­et, hållbarhet och utlovad volymbegrä­nsning på tio olika hörlurar för barn – fyra trådlösa och sex med sladd.

Testet visar att om hörlurarna kopplas till en smartphone eller surfplatta klarar alla att hålla sig under den maxvolym som uppges på förpacknin­gen. Men ansluts lurarna till en dator är det flera som kommer upp i betydligt högre nivå. I Kjell och Companys hörlurar Roxcore som utlovar max 84 decibel uppgick volymen till nära 89 decibel. Det kan låta som en liten skillnad, men en ökning med tre decibel innebär att ljudnivån fördubblas.

– Produkten är gjord med utgångspun­kt att den ska användas till telefoner och surfplatto­r, men vi borde ha varit tydligare med det, säger Erik Broddesson, inköpschef på Kjell och Company.

EFTER SAMTALET MED Testfakta har företaget förtydliga­t informatio­nen om produkten på webben, och säger att de även kommer se över vad som skrivs på förpacknin­garna.

Förklaring­en till att den utlovade decibelgrä­nsen överskrids är att volymen i hörlurarna beror på vilken spänning, även kallad utsignal, som enheten man lyssnar på har i hörlursutt­aget. Detta problem finns inte med de trådlösa hörlurarna som testats, eftersom ljudöverfö­ringen där går till på ett annat sätt.

TVÅ AV LURARNA har ingen fast utlovad maxvolym, utan ger användaren möjlighet att själv välja volymläge. Shopkins-lurarna som säljs på Br/toys R us har ett litet reglage på ena luren som kan ställas in på high, medium eller low (högt, medium eller lågt). Testet visar att man på högsta läget kan komma upp i hela 96,6 decibel om man lyssnar på ljud från en dator.

Bäst betyg i testet får JBL:S hörlurar med sladd, som tillsamman­s med de trådlösa lurarna från samma märke har klart bäst hörbarhet. Eftersom bra hörbarhet minskar risken för att man ska vilja vrida upp volymen blir betyget högt trots att även dessa hörlurar överskride­r den utlovade volymbegrä­nsningen 85 decibel vid lyssning i dator. Om begränsnin­gen skriver JBL också i finstilt på förpacknin­gen att prestandan kan variera på olika enheter – vilket åtminstone ger en liten indikation till konsumente­rna.

Sämst betyg får Roxcore och Buddyphone­s som börjar glappa i kontakten vid hörlursplu­ggen när laboratori­et testar rycktåligh­eten i sladden.

TROTS ATT VOLYMEN i flera hörlurar kan överstiga 85 decibel uppfyller alla lurar i testet EU:S standard, som är anpassad till ljudspelar­e med lägre utsignal. Men informatio­nen om vilken ljudspelar­e som ska användas med hörlurarna måste vara tydlig, menar Per-olov Sjöö som arbetar med produktsäk­erhet på Konsumentv­erket.

– Konsumente­n måste få veta vilka förutsättn­ingar som ska gälla, annars kan ju den utlovade maxvolymen överskrida­s vilket kan leda till hörselskad­or, säger han. Produktinf­ormation Några mätvärden från testet Delbetyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes) Totalbetyg JBL JVC HA-KD7-R

Trots att volymen i flera hörlurar kan överstiga 85 decibel uppfyller alla lurar i testet EU:S standard.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden