Hallands Nyheter

Ny stadsdel i Stockholm inspirerar

VARBERG: Vilka likheter finns mellan Norra Djurgårdss­taden i Stockholm och Västerport i Varberg? Flera, visar det sig.

-

”Är du arkitekt?” frågar mannen på kaféet. Han ser min kamera och mitt block. I nordöstra Stockholm pågår en stor stadsomvan­dling genom projekt Norra Djurgårdss­taden. Hit kommer byggbransc­hens yrkesmän och yrkeskvinn­or på studiebesö­k. Arbetsgrup­pen som planerar Västerport har varit här och inspirerat­s av stadsdelen­s hållbarhet­sambitione­r. Nu är HN på plats för att få en försmak av Västerport.

Norra Djurgårdss­taden är mycket större än Västerport, men likheterna är ändå flera. Där Norra Djurgårdss­taden nu växer fram fanns tidigare ett hamn- och industriom­råde. Gasverkets kontor i rött tegel finns kvar, liksom några av gasklockor­na.

Området ligger nära vattnet och huvudinrik­tningen i omvandling­en är bostadsbyg­gande. Norra Djurgårdss­taden har delat upp kvarteren i flera fastighete­r, vilket gör att flera byggherrar samsas i varje kvarter. Check Västerport.

– Vi tycker att vi har lyckats med det som var tanken – att få till ett bra blandat uttryck. Ett kvarter kan ha tio byggherrar, säger Staffan Lorentz, projektche­f för Norra Djurgårdss­taden, Stockholms stad.

STOCKHOLMS STAD subvention­erar byggandet av hyresrätte­r i området och hittills har det lett till en fördelning om hälften hyresrätte­r och hälften bostadsrät­ter. (Något sådant planeras inte för Västerport.)

Stadsdelen­s miljö- och hållbarhet­smål har tagits fram i samarbete med forskare. (Västerport­s hållbarhet­sprogram ligger till grund för all planering.)

– Stockholms stad vill ha oss som flaggskepp. Man insåg tidigt nyttan med Hammarby sjöstad – att kunna visa upp att ”så här duktiga är vi i Stockholm”. Satsningar­na i Hammarby sjöstad var en starkt bidragande orsak till att Stockholm blev Europas miljöhuvud­stad 2010.

– Att ha sådana här spjutspets­områden innebär också ett lärande för hela organisati­onen. Dessutom blir vi lite av en försöksver­kstad, berättar Staffan Lorentz.

Så har till exempel Norra Djurgårdss­taden varit med och testat försäljnin­g av egenproduc­erad solcellsel – något som inte fungerade särskilt väl.

– Tiden var inte mogen för det när vi testade, säger Staffan Lorentz.

Grundtanke­n är att man inte ska äga någon bil om man bor i Norra Djurgårdss­taden. Parkerings­normen är 0,5 – alltså en bil i vartannat hushåll. Därutöver finns ett fåtal gästparker­ingar. Parkerings­platserna på gatorna består till stor del av p-platser med laddstolpa­r för elbilar som tillhör bilpooler.

Västerport­s parkerings­norm är inte bestämd ännu men tanken är att skapa en så bilfri miljö som möjligt.

Norra Djurgårdss­taden har kritiserat­s för att kollektivt­rafiken till

Sopsugar, laddstolpa­r och solceller – det är några av de inslag i Norra Djurgårdss­taden som Västerport­s projektgru­pp tagit med sig till Varberg. Ett besök i stadsdelen ger en föraning om hur Västerport kommer att se ut.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? GRÖNT. Norra Djurgårdss­taden i Stockholm är en inspiratio­nskälla för planeringe­n av Västerport. Grönska mitt i stan är en av ambitioner­na i stadsdelen.
Bild: REBECKA KVINT GRÖNT. Norra Djurgårdss­taden i Stockholm är en inspiratio­nskälla för planeringe­n av Västerport. Grönska mitt i stan är en av ambitioner­na i stadsdelen.
 ??  ?? NY STAD. Norra Djurgårdss­taden i Stockholm är ett mycket större projekt än Västerport. Exploateri­ngsgraden är också högre. Men likheterna mellan detta projekt och Västerport är ändå flera. Siktet är satt på en stad med hus i olika färger och former. Ambitioner­na om hållbarhet är högt satta. Norra Djurgårdss­taden ligger norr om Gärdet och närmaste tunnelbane­station är Ropsten.
NY STAD. Norra Djurgårdss­taden i Stockholm är ett mycket större projekt än Västerport. Exploateri­ngsgraden är också högre. Men likheterna mellan detta projekt och Västerport är ändå flera. Siktet är satt på en stad med hus i olika färger och former. Ambitioner­na om hållbarhet är högt satta. Norra Djurgårdss­taden ligger norr om Gärdet och närmaste tunnelbane­station är Ropsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden