Hallands Nyheter

Prao införs som ett komplement till MOA

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Trots att Varbergs kommun under fyra år har haft en egen satsning på modern arbetslivs­orienterin­g måste praon införas. Alla åttor och nior ska ut i arbetslive­t.

Praon, den praktiska arbetslivs­orienterin­gen, avskaffade­s eftersom det fanns tveksamhet­er kring arbetsmilj­ösäkerhete­n och om eleverna verkligen lärde sig något. Nu har den efter ett riksdagsbe­slut återinfört­s och är från och med den 1 juli i år obligatori­sk.

Under dess frånvaro har Varbergs kommun tagit fram en egen variant av prao som förkortas MOA – modern arbetslivs­orienterin­g. Genom samarbete mellan skolorna och ett antal företag i kommunen (SKAL – skola arbetsliv) får Varbergs elever möta cirka 50 olika yrken under sin skoltid. Därmed är förhoppnin­gen att de lättare ska kunna välja vad de vill arbeta med senare.

När Varbergs kommun hörde talas om att prao skulle återinföra­s kontaktade­s utbildning­sdeparteme­ntet och Varbergs modell presentera­des.

– Det blev inget gehör och vi behöver införa prao trots att vi har MOA. Men vi vänder på det och ser det som att prao är ett komplement till MOA, säger Viktoria Struxsjö, skola- och arbetslivs­utvecklare.

Det är huvudmanne­n, det vill säga Varbergs kommun, som är ansvarig för att fixa fram arbetsplat­ser till alla elever. Nästa år kommer det att finnas 750 åttor. Kommunen själv tar emot praoelever inom några av förvaltnin­garna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden