Hallands Nyheter

Plan för en bättre förskola på bordet

FALKENBERG: S-styret satsar på förskolan. Men det finns hinder som olämpliga lokaler och brist på behörig personal. Plan till lösning finns.

- STEFAN NODESJÖ 010-471 50 10 stefan.nodesjo@hn.se

Majoritete­n vill krympa försko le grupperna. Förde t har man skjutit till 13 miljoner kronor på årsbasis till mer personal. Med statliga bidrag ska det räcka till en tredjedels tjänst per avdelning, menar kommunråde­t Per Svensson, (S).

– Enligt det vi har fått från förvaltnin­gen ligger vi inte långt från att nå det, påpekar Per Svensson.

Men det finns hinder; Olämpliga lokaler, brist på behörig personal, fler sökande barn och tanken om att fasa ut paviljonge­rna.

– Vi har varit kritiska till att det funnits så många tillfällig­a paviljonge­r i förskolan.

DET ÄR BILLIGARE att bygga egna fasta lokaler än att hyra paviljonge­r, men det tar tid.

– Vi kommer att nå riktmärken­a under mandatperi­oden, men inte i permanenta lokaler, slår Per Svensson fast, men pekar samtidigt ut den framtida inriktning­en.

– Nu när byggsektor­ns högkonjunk­tur går ner blir det lättare för oss att bygga ut.

Förskolor i Okome, Tånga, Vessigebro och Vinberg samt storbygget Eldstad finns med i planerna fram till 2021. En ny avdelning har redan öppnats i Heberg och snart öppnas fyra nya avdelninga­r i Skogstorp, två i Trollgårde­n och en i Långås.

På årsbasis skjuts alltså 13 miljoner till för ökad personaltä­thet, tre fjärdedela­r går till kommunens egna förskolor och det motsvarar 20 heltidstjä­nster.

– En behörig förskollär­are kostar 500 000 kronor per år med sociala avgifter, en barnskötar­e något mindre, säger Anette Klang Jensen, verksamhet­schef för förskolan.

Hon påpekar att med ett bemannings­tillskott kan scheman läggas bättre, enheter samarbeta vid öppnande och stängning och förhoppnin­gsvis kan man dela in i mindre grupper.

Just nu annonserar Falkenberg ut elva tjänster i förskolan.

– Än så länge har vi fått sökanden till våra tjänster. Vi har som mål att ha 70 procent behöriga förskolelä­rare, men når 50 procent. Malmö har 25 procent som jämförelse.

SKOLLAGEN SÄGER ATT föräldrar ska erbjudas lämplig förskolepl­ats i närområdet inom fyra månader. I Falkenberg tolkas ”närområdet” som två mil.

– De som erbjuds plats när Skogstorp öppnar fyra avdelninga­r bor inte alla där. Men alla erbjuds plats inom fyra månader.

För ett år sedan var 1570 barn inskrivna i förskolan, idag drygt 1 700. Planen för 2021 är 1 780 barn. I kommunen finns just nu 97 avdelninga­r med 112 grupper.

Anette Klang Jensen vill hellre tala om grupper än avdelninga­r.

– Vi vill föra fram ”grupp”-begreppet. Det är så mycket som spelar in, från personalko­mpetens och lokalernas beskaffenh­et till personaltä­thet.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ?? KRYMPTA GRUPPER. Innan nästa val ska löftet om krympta barngruppe­r vara uppfyllt, tror Per Svensson (S), men paviljonge­rna blir kvar under tiden.
Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV KRYMPTA GRUPPER. Innan nästa val ska löftet om krympta barngruppe­r vara uppfyllt, tror Per Svensson (S), men paviljonge­rna blir kvar under tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden