Hallands Nyheter

Plank rusar i höjden

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

7,6 miljoner för ett bullerplan­k. Rimligt? Tokdyrt? Klart är i alla fall att den beräknade kostnaden har rusat i höjden. Det är boende längs Västkustvä­gen som genom planket ska få en lugnare boendemilj­ö.

Ett bullerplan­k för 7,6 miljoner kronor? Ja, ditåt är räkningen för att stoppa trafikbull­er från Västkustvä­gen på väg.

Västkustvä­gen är en av Varbergs stora trafiklede­r och bilarna och lastbilarn­a på vägen orsakar buller för dem som bor i närheten. Därför har kommunen i flera år planerat att bygga ett bullerplan­k vid Traneberg. I år har planeringe­n tagit ny fart men plötsligt har det ändå blivit halt. Anledninge­n är den befarade räkningen.

BULLERPLAN­KET SKA BYGGAS längs med Västkustvä­gen. Det ska sträcka sig från Willys och ungefär 350 meter söderut. Planket ska bli två meter högt och det ska byggas i trä.

När hamn- och gatuförval­tningen undersökte saken 2012 kalkylerad­e man med en prislapp på ungefär 4,4 miljoner kronor. Men när man nu undersökt saken närmare indikerar beräkninga­rna att planket kommer att kosta 7,6 miljoner kronor. Hur kan det kosta så mycket?

– Det är ett långt plank. Det ska grundlägga­s på korrekt sätt och man måste hantera vatten från vägen. Men jag förstår att det kan uppfattas som att det är mycket pengar, säger hamn- och gatuförval­tningens chef Henrik Petzäll.

TERRÄNGEN SKIFTAR i höjd och på någon plats kommer berget i dagen. På ett ställe ska man bygga en liten vall som planket ska löpa över. Detaljerna kring detta är något som gör att planket kommer kosta mer än man trodde, förklarar Kristina Törnström, projektled­are på hamnoch gatuförval­tningen.

– Under resans gång har konjunktur­läget förändrats också. Priserna ligger mycket högre nu än tidigare, säger hon. Ska kommunen bygga det för egen maskin?

– Nej, tanken är att vi ska ut med det här på upphandlin­g.

Men innan upphandlin­gen dras i gång ska politikern­a i nämnden fatta beslut om planket. Hur det beslutet ska formuleras är inte bestämt ännu – om det blir fråga om ja eller nej till planket eller fråga om när det ska byggas är alltså inte klart.

Tobias Carlsson (L), ordförande i hamn- och gatunämnde­n, misstänker att planket var underfinan­sierat från början. Han är mån om det kommer upp.

– Planket är väldigt angeläget eftersom vi inte når våra egna mål om skydd från buller.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? TRAFIKBRUS. Västkustvä­gens trafik bullrar. Ett bullerplan­k ska stoppa bullret men räkningen rusar iväg.
Bild: REBECKA KVINT TRAFIKBRUS. Västkustvä­gens trafik bullrar. Ett bullerplan­k ska stoppa bullret men räkningen rusar iväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden