Hallands Nyheter

Varberg befriat från kvalångest

SPORTEN: Varbergs Bois är kvar i Superettan. Laget slog Oskarshamn med precis så mycket om behövdes, 2–0.

- Mikael Martinsson 010-471 52 47 ∙ mikael.martinsson@hn.se

Varbergs Bois har stått pall för alla prövningar. Och det här var matchen som räddade föreningen både sportsligt och kanske även ekonomiskt långsiktig­t.

Ett ras ner i division 1 hade satt föreningen Varbergs Bois på samma nivå som Tvååker med allt vad det inneburit i prestigefö­rlust. Det hade inte varit roligt som Boisare att komma till Övrevi 2019.

Det hade också inneburit över tre miljoner kronor mindre i intäkter från Svensk Elitfotbol­l. Det hade också inneburit att mer eller mindre alla spelare utom Perparim Beqaj kunde lämnat. Resten av spelarna med kontrakt hade klausuler inskrivet. Ja, ni fattar hur det hade blivit. Nu får klubben en chans till att börja om, så som de gjort många gånger tidigare.

Jag är mest glad för att spelare som Erion Sadiku, Hampus Danielsson, Liam Munther och Nils Bertilsson, till exempel, får chansen att växa ini elitfotbol­len. Att låta ungdomsver­ksamheten få något år till på sig att producera elitspelar­e att sätta i sitt representa­tionslag i Superettan.

Men sanningen är att Varbergs Bois egentligen aldrig varit en Superettan­mässig förening, varken organisato­riskt eller ekonomiskt.

VARBERGS BOIS KASTADES in i svensk elitfotbol­l 2012 när man mer eller mindre hade halkat upp i Superettan efter två seriesegra­r i rad. Det var föreningen inte beredd på. Det fanns ingen ekonomisk grund, underskott­et var då 675 000 kronor och det fanns ingen rutinerad organisati­on.

Det enda det fanns var ett hyfsad publiksiff­ra. 2 470 i genomsnitt 2012 är klubbens bästa under alla år. Sedan har det rasat till årets totala bottennote­ring 1344, där hösten varit i det närmaste pinsamt dålig.

Och från 2012 skulle det vara heltidsspe­lare och löner och det skulle vara ledare och styrelse som två år tidigare sedan varit glada division 2-amatörer.

Även om jag är helt säker på att alla gjort sitt allra, allra bästa för Varbergs Bois så har grunden aldrig infunnit sig. Föreningen har fått jaga pengar, funktionär­er, styrelsefo­lk, spelare, sportchefe­r och mycket annat i ett tempo de inte klarat av.

DET BLEV ALDRIG lugnt och 2018 har varit kulmen med den totala ekonomiska krisen, lagkaptene­n Gabriel Altemark Vanneryrs flykt, sportchefe­n Kujtim Balas sorti, turbulense­n på kansliet med sjukskrivn­ing som följd och vad jag förstått en fnurra på tråden mellan tränarna Joakim Persson och Paul Olausson.

Detta transporte­rades ner på plan också, till de unga och Superettan-orutinerad­e spelarna. Men så på den allra sista 90-minutersde­len så transforme­rades spelarna till rutinerade monster på plan, villiga att göra precis det skitjobbet man måste för att klara sig kvar i Superettan.

90 minuter av hårt jobb räckte för en ny chans. Nu måste Varbergs Bois ta den!

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN ?? DÄR SATT DEN. Izuchukwu Emeh jublar efter sitt 1–0-mål.
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN DÄR SATT DEN. Izuchukwu Emeh jublar efter sitt 1–0-mål.
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ?? VILT JUBEL. Varbergs Bois är klart för fortsatt spel i Superettan.
Bild: KRISTER ANDERSSON VILT JUBEL. Varbergs Bois är klart för fortsatt spel i Superettan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden