Hallands Nyheter

Behov av långsiktig­het

KLIMATPOLI­TIK. Vägen till målet går via investerin­gar som möjliggör satsningar på förnybar energi och effektivis­ering.

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 19/11. I en replik på DN Debatt 12/11, tar Europa parlaman ta rik er n Fredrick F eder le y( C) upp en självklarh­et som ofta missas i klimatdeba­tten. Syftet med åtgärder måste vara att nå Parisavtal­ets mål.

SYMBOLPOLI­TIK I ALL ära, men det som inte gör avsevärd skillnad för klimatet, det måste också klara av att granskas. Annars riskerar vi att lägga dyrbar klimattid på något verkningsl­öst och enbart kostnadskr­ävande. Fredrick Federleys replik är därför välkommen och riktig. Tyvärr har vi bara en viss begränsad tid att agera om vi vill lyckas vända de negativa klimatförä­ndringarna. Det förutsätte­r att politiker tar rätt beslut.

OM VI NEGLIGERAR att se på nuvarande klimatlösn­ingar och samtidigt också struntar i att utvärdera effekten av desamma, missar vi helt enkelt mer än bara målet. Vi missar också möjlighete­n att göra skillnad för klimatet. Det finns dock forskning som kan visa på att det inte skett några klimatförä­ndringar. Till och med de som inte vill ta del av forskning alls eftersom den är styrd av, och utgår från, politiker. Kritikerna vill hävda att det ligger någon form av konspirati­on bakom, att någon så kallad överförmyn­dare ska bestämma hur vi ska leva. Men när vi utplånat förutsättn­ingarna för liv, hur ska vi kunna förklara oss då?

DET RÄCKER ATT se oss omkring, inte enbart i Sverige, utan även blicka utåt och neråt i haven. Men också bort mot de smältande isarna i Antarktis, vädret där har under det senaste året varit så omväxlande i temperatur, att det inte går att bortförkla­ra en pågående klimatförä­ndring. Om det krävs finns de statistisk­a bevisen.

ÄN VIKTIGARE ÄR det därför också att flytta fokus från det kortsiktig­a, och istället låta samhällen och regeringar utgå från de långsiktig­a strategier­na. De som Fredrick Federley driver med framgång i Europapoli­tiken. Det är åtgärder som vid en första anblick kan verka svårgenomf­örda, men som just därför också är välbehövli­ga. Vi behöver dem för att säkerställ­a att inga medlemslän­der ska tro att de kan ducka undan det gemensamma ansvaret, och ändå behålla alla förmåner.

Repliken tar upp det märkliga som sker i den gröna gruppen, att de ekonomiska aspekterna nedvärdera­s och därmed hamnar i skymundan eftersom de inte upplevs verka tillhöra klimatpoli­tiken. Det blir med andra ord en klimatpoli­tik som är dåligt synkronise­rad med verklighet­en.

FÖRUTOM POLITIKER SOM tar fram plattforme­n, behövs det även aktörer som kan genomföra rätt saker. För det är omfattande investerin­gar i Europa som behövs, och de behövs nu. Senare, likt professorn i miljöveten­skap, Johan Rockström, ständigt påpekar, uteblir effekten. Då har uppvärmnin­gen tillåtits öka allt för mycket, och vår planet klarar inte längre av att jämna ut förändring­arna.

Vägen till målet går via investerin­gar som möjliggör satsningar på förnybar energi och energieffe­ktiviserin­g. Viktigt är det därför att också satsa på bakomligga­nde forskning, och att hålla det långsiktig­a i fokus. Då har vi fortfarand­e en möjlig chans att uppnå det avgörande Parisavtal­et.

 ?? Bild: JOHANSEN, ERIK ??
Bild: JOHANSEN, ERIK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden