Hallands Nyheter

”Jag vill inte bli som pappa”

VARBERG: VLADIMIR AHMED FÖRELÄSTE OM EN ANNAN MANLIGHET

- OLOF SVAHN 010-471 50 25 olof.svahn@hn.se

Vladimir Ahmed besökte Varberg i helgen och pratade om manlighet – ett ämne som väger tungt i hans hjärta.

Han brukar inte börja sina föreläsnin­gar med att be sin publik att resa sig från sina stolar och titta varandra i ögonen. Men med anledning av söndagens omständigh­eter kände sig nog Vladimir Ahmed tvungen att röra om lite i grytan.

– Nu vill jag att ni turas om att säga till varandra att ni respektera­r varandra som ni är, säger Vladimir Ahmed och publiken gör som de blivit tillsagda.

Det var tänkt att Vladimir Ahmed skulle stå på den stora scenen i Rosenfreds­skolans aula. Men efter att arrangörer­na råkat skriva fel adress blev uppslutnin­gen lidande, och både föreläsare publik flyttades ner några trappor till caféet tillhörand­e Centralen.

DÄR FICK DEN inhyrde västeråsar­en i stället nyttja en lite mer blygsam estrad. Som tur var kom han förberedd.

– Jag fick styra om lite helt enkelt och köra en lite kortare version av min föreläsnin­g, säger Vladimir Ahmed.

HAN ÄR PÅ plats i Varberg för att föreläsa om vad han kallar för en annan manlighet och en annan svenskhet. Syftet är att främst rikta sig mot nyanlända män och målet är att engagera dem i jämställdh­et.

– Vi vill inkludera människor

i det svenska samhället genom att titta på vad det finns för skillnader i hur olika kulturer ser på manlighet. Alla kulturer formar män olika och det är viktigt att känna igen.

ENLIGT VLADIMIR AHMED ska man vara försiktig med att skilja på vad som är manlighet i olika kulturer. Samtidigt hävdar han att det kan vara nyttigt att synliggöra strukturer från länder som enligt honom har en mer auktoritär manskultur.

– När min pappa kom till Sverige sade han ”Det känns som att jag inte har någon makt längre”. Det fick honom att söka sig till folk med samma åsikter och det är en farlig utveckling.

Men tyvärr gjorde pappan mer än att bara leta upp likasinnad­e. * Ålder: 23 år. * Från: Västerås, innan det i den kurdiska regionen Hawler i Irak. * Utbildning: Entreprenö­rskap på Stockholms universite­t. * Jobb: Föreläsare genom organisati­onen Vi är Sverige. * Bor: I Västerås med sin fru och

– Min pappa försökte döda min mamma efter att hon polisanmäl­t honom för misshandel. I hans huvud hade hon gjort fel eftersom han tyckte att han bestämde över henne.

dotter.

FÖR VLADIMIR AHMED var denna tragiska händelse en hård läxa i vad han menar att destruktiv­a maktstrukt­urer kan leda till. Han startade organisati­onen Vi är Sverige i Västerås våren 2018 och har sedan dess träffat grupper av män i flera kommuner.

– Jag vill inte bli som pappa. Jämställdh­et är en viktig del av den svenska kulturen och den vill jag att alla ska få ta del av.

 ??  ?? UPP OCH HOPPA. Föreläsare­n Vladimir Ahmed får publiken att ställa sig upp efter att föreläsnin­gen hastigt flyttades från Rosenfreds­skolans aula till Centralens café.
UPP OCH HOPPA. Föreläsare­n Vladimir Ahmed får publiken att ställa sig upp efter att föreläsnin­gen hastigt flyttades från Rosenfreds­skolans aula till Centralens café.
 ?? Bild: OLOF SVAHN ??
Bild: OLOF SVAHN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden