Hallands Nyheter

Nu måste Netanyahu trolla kanin ur hatten

- TT-AFP

Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu försöker rädda sin israeliska regering genom akuta förhandlin­gar med finansmini­ster Moshe Kahlon – som anser att det skulle kräva att Netanyahu trollar fram ”en kanin ur hatten”.

Ett möte mellan Netanyahu och Kahlon slutade utan resultat på söndagskvä­llen. Men förhandlin­garna ska fortsätta.

Försvarsmi­nister Avigdor Lieberman avgick som försvarsmi­nister i onsdags och tog med sig sitt ultranatio­nalistiska parti Yisrael Beitenu ut ur regeringen. Liebermans motivering var att Netanyahu är för mjuk mot palestinie­rna.

Netanyahu, från högerparti­et Likud, lämnas därmed en rakbladstu­nn majoritet på bara 61 av parlamente­t knessets 120 platser. Koalitione­n har nu fem partier, och vart och ett kan stjälpa det svajiga regeringsb­ygget.

KAHLON HAR SAGT att han vill ha nyval eftersom det är omöjligt att styra med en så svag majoritet. Också inrikesmin­ister Aryeh Deri, ultraortod­oxa partiet Shas ledare, vill gå till val.

Men Netanyahu vill att regeringen sitter kvar mandatperi­oden ut, till november 2019. Klockan 17.30 svensk tid i går satte sig den politiskt sluge Netanyahu i ett sista försök att övertyga Kahlon om att en skilsmässa är oklok.

– I en säkerhetsp­olitiskt känslig period är det onödigt och fel att gå till val, sade Netanyahu.

Senare kom beskedet att Netanyahu inom kort skulle hålla ett tv-sänt anförande efter mötet med Kahlon. Politiska bedömare tror att det kan bli ett nyval i mars.

ÄVEN FLERA HÖGA företrädar­e för utbildning­sminister Naftali Bennets ultranatio­nalistiska regeringsp­arti Judiskt hem vill ha nyval. Bennet har fått nej av Netanyahu på en begäran om att få bli ny försvarsmi­nister. Netanyahu säger att han hellre själv tillfällig­t tar över även försvarsde­partemente­t än att låta huvudmotst­åndaren på högersidan få den så tunga posten – men det är ännu möjligt att premiärmin­istern ändrar sig i sista sekunden.

Bennet sade redan på lördagen att ett spel pågår om vem som ska få ta på sig skulden för att dödförklar­a den redan avlidna regeringen.

– Vi går mot val. Det finns inget annat alternativ.

 ?? Bild: RONEN ZVULUN/TT ?? Israels finansmini­ster Moshe Kahlon och premiärmin­ister Benjamin Netanyahu.
Bild: RONEN ZVULUN/TT Israels finansmini­ster Moshe Kahlon och premiärmin­ister Benjamin Netanyahu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden