Hallands Nyheter

Trump vill ha finsk skogsvård: Kratta löv

- JON LINDH/TT

Hur ska USA kunna undvika förödande skogsbränd­er i framtiden? Gör som Finland – kratta löv! Det föreslår president Donald Trump under sitt besök i den eldhärjade staden Paradise i Kalifornie­n.

Hittills har 76 personer hittats döda med anledning av den så kallade Camp Fire-branden i norra Kalifornie­n. Och dödstalet befaras stiga rejält, fler än 1 000 människor finns med på polisens lista över saknade.

Under helgen har presidente­n besökt det eldhärjade området, varifrån tiotusenta­ls människor tvingats fly. Vid en tv-sänd presskonfe­rens tillsamman­s med delstatens guvernör Jerry Brown föreslog Trump att man borde lära av Finlands exempel.

–MAN MÅSTE ta hand om marken. Ni vet, marken i skogen, det är mycket viktigt. Se på andra länder där de gör det annorlunda, där är det helt andra bullar, sade Trump och fortsatte:

– Jag var med Finlands president och han sade: ”Vi har det annorlunda – vi är en skogsnatio­n”. Han kallade det en skogsnatio­n, och de lägger mycket tid på att kratta och städa och göra saker. Och de har inga problem, sade Trump.

Den amerikansk­a presidente­n träffade Finlands president Sauli Niinistö i Paris förra veckan och de både diskuterad­e skogsbränd­erna i Kalifornie­n. Niinistö nämnde då även det finska systemet för att motarbeta skogsbränd­er.

– Jag sade till honom att Finland är en nation täckt av skog, men att vi har ett bra övervaknin­gssystem, säger Sauli Niinistö till den finska tidningen Ilta-sanomat.

Enligt Niinistö sade han ”we take care of our forests”, vi tar hand om våra skogar. Däremot nämnde den finska presidente­n inget om att kratta löv. Det är något Trump har hittat på själv, enligt Niinistö.

UNDER SITT BESÖK i det brandhärja­de området råkade Donald Trump även kalla staden Paradise för fel namn inte mindre än två gången.

– Vad vi såg i Pleasure, vilket namn under omständigh­eterna, vad vi såg i Pleasure, sade presidente­n innan han blev rättad av åhörarna och guvernör Jerry Brown.

– Paradise... vad vi såg i Paradise är inte acceptabel­t, fortsatte presidente­n i ett videoklipp.

 ?? Bild: TT (MONTAGE – SOM SYNES) ?? KRATTA. USA:S president Donald Trump besöker brandhärja­de områden i Kalifornie­n – och har idéer om hur man förhindrar skogsbränd­er.
Bild: TT (MONTAGE – SOM SYNES) KRATTA. USA:S president Donald Trump besöker brandhärja­de områden i Kalifornie­n – och har idéer om hur man förhindrar skogsbränd­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden