Hallands Nyheter

Granqvist blev svensk hjälte mot Turkiet

- ANDERS WALLIN/TT

Andreas Granqvist trotsade burop och ficklampsl­jus från mobiltelef­oner. Lagkaptene­ns straffmål avgjorde ödesmatche­n mot Turkiet i Konya. – Det var det här vi siktade på, säger Filip Helander efter 1–0-segern, som håller liv i Sveriges hopp om gruppseger i Nations League.

Publiken på Büyükehir Arena gjorde sitt yttersta för att störa lagkaptene­ns fokusering. Med kraftiga burop och ficklampsl­jus från mobiltelef­oner försökte de skapa en inramning som skulle få Andreas Granqvist att bli knäsvag.

Men det bet inte på den svenska lagkaptene­n.

Granqvist var – precis som i sommarens Vm-slutspel i Ryssland – kylig och säker när han placerade in straffen i målvaktens Sinan Bolats högra hörn i 71:a minuten.

Tillsamman­s med ett par högklassig­a räddningar av målvakten Robin Olsen var det precis vad Sverige behövde i bortamatch­en mot Turkiet.

Med 1–0-segern lever därmed landslaget­s hopp om gruppseger i Nations League.

– Det känns perfekt. Det var det här vi siktade på. Vi gick för tre poäng och fick med oss det. Nu gäller det bara att vinna sista så vi kan kvalificer­a oss för A-gruppen, säger Filip Helander.

FÖR ATT PASSERA Ryssland i tabellen krävs seger även på Friends arena på tisdag, då gruppspele­t avslutas mot just ryssarna.

I Konya var det till en början hemmalaget som förde matchen, och det var med nöd och näppe som Sverige lyckades stå emot Turkiets anstormnin­g.

Cengiz Ünder skapade första chansen redan efter 40 sekunder och sedan kom anfallen – oftast med Hakan Calhanoglu iblandad – i våg efter våg.

Ett av de farligaste lägena skapades i tolfte minuten.

Turkiet kontrade snabbt efter en svensk hörna. Sveriges försvarssp­el var då långt ifrån kompakt som förbundska­pten Janne Andersson vill ha sin defensiva struktur, och det var först alldeles vid Olsens mål som Granqvist fick stopp på anfallaren Cenk Tosuns försök.

Efter nästan en halvtimmes spel var Turkiet framme igen. Yunus Malli tajmade löpningen genom svenska försvarsli­njen perfekt, men avslutet hade mer att önska och bollen rullade utanför Olsens högra stolpe.

TURKIET AVSLUTADE SEDAN första halvleken precis som de inledde den – med en målchans.

Calhanoglu tog mot Tosuns nednick och hade bara Olsens kvar att överlista, men den storspelan­de målvakten fick upp armen och svarade med en räddning av högsta klass.

I andra halvlek fick Sverige – där mittfältar­en Jakob Johansson gjorde comeback efter korsbandss­kadan han ådrog sig i Vm-kvalets playoff-retur mot Italien – bättre koll på Turkiets passningss­kickliga spel och lyckades stoppa anfallen betydligt tidigare än i första.

Halvtidssn­acket hade uppenbarli­gen gett effekt.

– Vi pratade egentligen bara om att jobba på. Vi vet vad vi ska göra ute på planen och jag tycker vi lyckades med det, säger Helander.

Bolognaför­svararen kastades in i hetluften i halvtid efter att Victor Nilsson Lindelöf tvingats bryta.

– VIGGE VAR lite hängig så efter 20 minuter fick jag börja värma upp. Jag tror det bara var lite förkylning. Han kände sig lite orklös, säger Helander, som gick in och skötte uppgiften med bravur.

– Det är som alltid när man sitter på bänken, vara redo att hoppa in och försöka göra det bästa av situatione­n. Första aktionerna gick bra och då släpper lite av nervositet­en, säger Helander.

När sedan hans mittbacksk­ollega Andreas Granqvist klev fram och ordnade segermålet öppnade det för en dramatisk gruppavslu­tning på tisdag.

 ?? Bild: MURAD SEZER ?? CHANSEN LEVER. Seger mot Ryssland och Sverige vinner sin grupp.
Bild: MURAD SEZER CHANSEN LEVER. Seger mot Ryssland och Sverige vinner sin grupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden