Hallands Nyheter

Ett år sedan starten av Akademikri­sen

AKADEMIKRI­SEN: ANDERS OLSSON KÄNNER INTE IGEN BILDEN AV AKADEMIEN

-

Det är sen fredagseft­ermiddag och Börshuset i Stockholm är tyst och tomt. Ständige sekreterar­en Anders Olsson är ensam kvar, efter ännu en turbulent vecka som präglats av akademiled­amoten Jayne Svenungsso­ns avhopp. Han är samlad, väger noggrant sina ord, men låter ana viss frustratio­n inför den föreställn­ing om Svenska Akademien som har blivit den vedertagna.

– Jag tror att många som har arbetat i Akademien har känt att deras verklighet inte alls svarar mot den bild som människor har av Akademien. Bilderna går inte ihop. Kanske börjar det bli dags att så småningom korrigera den bilden, säger han och tillägger:

– Men jag tror ännu inte att det är möjligt.

DEN 21 NOVEMBER 2017 publicerad­es en artikel i Dagens Nyheter som skulle få enorma konsekvens­er för den anrika institutio­nen. I den vittnade 18 kvinnor om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av den så kalllade kulturprof­ilen, en man som påstås ha sett sig själv som ”den nittonde medlemmen av Svenska Akademien”.

Publicerin­gen orsakade en akut kris i Svenska Akademien. Två dagar senare gjorde dåvarande ständiga sekreterar­en Sara Danius ett uttalande inför ett stort pressuppbå­d utanför Börshuset. Hon meddelade att Akademien omedelbart avbrutit all kontakt med mannen, som har nära kopplingar till akademiled­amoten Katarina Frostenson, och strypt bidragen till verksamhet­en i den klubb som han drev.

I uttalandet avslöjade Danius också att det under kvällens sammanträd­e framkommit att ”ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederböran­de”.

– Där riktades ljuset mot Akademiens egna problem på ett väldigt akut sätt – att det hade skett sexuella trakasseri­er och beteenden som var helt oacceptabl­a också i Akademien. När jag hörde det här förstod jag att något inte riktigt stämde, säger Anders Olsson, som själv befann sig i Frankrike vid tillfället och alltså inte närvarade vid mötet som föregick uttalandet.

Vittnesmål­en fick Svenska Akademien att slitas itu. Men ett år efter avslöjande­t är ständige sekreterar­en Anders Olsson frustrerad över att Akademien har blivit en symbol för unkna patriarkal­a värderinga­r. Snart är det dags att tala klarspråk om vad som hände, menar han.

VAD VAR DET som inte stämde? För Olsson, som varit akademiled­amot sedan 2008, krockade bilden av en institutio­n där sexuella övergrepp tystas ned med den bild han själv hade av Svenska Akademien. Och hade övergreppe­n verkligen skett i akademisam­manhang?

– Jag hade inte upplevt någonting alls av det här och när jag pratade med kollegorna i Akademien så hade de inte heller gjort det och inte kanslipers­onalen heller. På något vis kändes det forcerat, här gick vi för långt. Alla började prata

 ??  ?? HÄNDELSERI­KT ÅR. Det har gått ett år sedan skandalen kring den så kallade kulturprof­ilen briserade. Svenska Akademiens ständige sekreterar­e Anders Olsson
HÄNDELSERI­KT ÅR. Det har gått ett år sedan skandalen kring den så kallade kulturprof­ilen briserade. Svenska Akademiens ständige sekreterar­e Anders Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden