Hallands Nyheter

Skandalen som skakade om Sverige

- LEONIDAS ARETAKIS/TT

Avslöjande­t om den så kallade kulturprof­ilen ledde till en våldtäktsd­om, och en djupgående kris för Sveriges finaste kulturinst­itution Svenska Akademien. Den ledde också till ett omfattande samtal om patriarkal­a strukturer i kulturvärl­den, men också till frågor om pressetik.

Den 21 november har det gått ett år har gått sedan Dagens Nyheters artikel där 18 kvinnor anklagade kulturprof­ilen för att ha utnyttjat sin centrala ställning i Stockholms kulturliv för att förgripa sig på kvinnor. Enligt dramatiker­n Martina Montelius, ett av vittnena i reportaget, bidrog det till att förändra samtalet kring sexuella övergrepp i kulturvärl­den.

– Artikeln skrämde skiten ur väldigt många människor. Få som befinner sig på en ledande position på en arbetsplat­s skulle våga blunda för sexuella övergrepp i dag. Inte för att de plötsligt har högre moral, utan av rädsla för repressali­er, säger Martina Montelius.

DEN 1 OKTOBER i år dömdes kulturprof­ilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar dock till brott och överklagad­e domen till hovrätten, som meddelar dom den 3 december. Oavsett utfall litar Montelius på rättsväsen­dets beslut.

– Till skillnad från Horace Engdahl är jag inte professor i straffrätt, säger hon med hänvisning till dennes uttalande att det i rättegånge­n saknades ”väsentliga bevis”.

Artikeln har gjort det mindre skambelagt att vara föremål för övergrepp, säger Martina Montelius. Därför vågar också allt fler träda fram.

– Det är oerhört skönt att bli av med bilden av övergrepps­offret som någon som tvättar sig frenetiskt i en dusch. Att hon för evigt är förbrukad. I stället är det nu förövaren som har förstört sitt liv.

Enligt Aftonblade­ts kulturchef Åsa Linderborg kommer Svenska Akademien aldrig att bli sig lik efter skandalen.

– Det blev så tydligt att där finns en väldigt stark vänskapsko­rruption, som vi egentligen länge har vetat om.

Däremot är hon kritisk mot den efterfölja­nde rapporteri­ngen i samband med metoo.

– Medierna tappade huvudet fullständi­gt, och gjorde namnpublic­eringar vi aldrig hade gjort förut i den goda sakens namn. Det har tagit syre från vad metoo borde handla om, nämligen strukturel­l underordni­ng. Nu har vi mest pratat om enskilda personer.

Hon säger att det har funnits en idé om att man måste knäcka ägg för att göra omelett.

– Sån revolution­sromantik höll jag på med när jag var ung, och jag är förvånad över att så många liberala publiciste­r inte har vuxit ifrån det där. Vanligt folk tyckte också att medierna gick för långt, vilket har skadat metoo.

ÅSA LINDERBORG LYFTER också frågan om ansvaret hos en omgivning som inte agerar på illdåd. Hon umgicks inte i samma kretsar som kulturprof­ilen, men ångrar att Aftonblade­t inte tidigare skrev om de tuffa arbetsvill­koren på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm, där hon hade insyn. Dessutom tycker hon att det fokuserats för ensidigt på vad männen gör.

– Vad kvinnan har för ansvar för den uppkomna situatione­n, eller det sociala spelet mellan män och kvinnor, blir aldrig en fråga. Kvinnor framställs som bräckligar­e än vad vi verkligen är, eller som att vi aldrig har ett ansvar. Det är inte så jag känner den ena hälften av befolkning­en.

Åsa Linderborg har dock själv sextrakass­erats av män genom åren, och håller med om att det skett en viktig kulturell förändring.

Enligt Martina Montelius pratade man visserlige­n om övergrepp även före metoo, men hon menar att det fanns en oskriven regel om att vara lättsam.

– Det fanns alltid historier och anekdoter som man antingen skrattade åt eller förfasade sig över. Men det hade varit otäckt att berätta de här historiern­a i en annan ton, som att”den här personen plågar mig”, för det skulle innebära ett krav på omgivninge­n att ta det på allvar och agera. Det är inte helt olikt en dysfunktio­nell familj, där det mest skonsamma alltid är normaliser­ing. Då slipper man gräva i en varböld, och kan i stället hälla glitter på den. Låtsas att det är en party-varböld.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? NY ERA. Svenska Akademien kommer aldrig att bli sig lik igen efter skandalen, tror Aftonblade­ts kulturchef Åsa Linderborg.
Bild: PONTUS LUNDAHL NY ERA. Svenska Akademien kommer aldrig att bli sig lik igen efter skandalen, tror Aftonblade­ts kulturchef Åsa Linderborg.
 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ?? SYMPATIER. Knytblusde­monstratio­nen den 19 april.
Bild: TOMAS ONEBORG SYMPATIER. Knytblusde­monstratio­nen den 19 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden