Hallands Nyheter

Fästningsb­adet får livräddare sommaren 2019

Säkerhetsb­risterna utgjorde en direkt livsfara, kommunen hävdade bad på egen risk. Men nu har de lyssnat på livräddarn­a. Till 2019 är de flesta riskerna åtgärdade på Fästningsb­adet.

-

Redan för fyra år sedan påpekade Per Tjernström, ordförande i Varbergs Livräddnin­gssällskap, att det planerade Fästningsb­adet behövde säkras upp med utbildade havslivräd­dare på plats.

Men kommunen följde inte uppmaninge­n, trots att man budgeterat för personal. Inför 2019 ser det dock annorlunda ut. Tobias Carlsson (L), ordförande i hamn- och gatunämnde­n är tydlig i sin ståndpunkt.

– Det ska vara badvakter på plats. Det är väldigt enkelt. Kommunfull­mäktige har bestämt att det ska vara badvakter på plats och då ska vi genomföra det, annars bryter vi mot den demokratis­ka ordningen, säger han.

Livräddnin­gssällskap­et bekräftar att man nu för diskussion om upplägget med kommunen.

– Vi har haft flera möten kring detta och till sommaren kommer det finnas utbildad personal på plats. Processen är igång och det ser bra ut, säger Per Tjernström.

Han besökte Fästningsb­adet tillsamman­s med Hallands Nyheter i somras och pekade då ut flera direkt farliga brister. Bland annat var gallret i staketet längs hopptornet löst, livräddnin­gsutrustni­ngen var felplacera­d, och det var för få badstegar på plats. Av de stegar

som fanns var en felkonstru­erad, och flera hade sylvassa kanter som gjorde att många barn fick skärsår i händerna. Per Tjernström konstatera­de också att livräddnin­gsmaterial­et på fästningsb­adet inte var anpassat för anläggning­en och poängterad­e vikten

 ??  ??
 ??  ?? Per Tjärnström möttes av vandaliser­ade livräddnin­gsredskap när han besökte badet i somras.
Per Tjärnström möttes av vandaliser­ade livräddnin­gsredskap när han besökte badet i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden