Hallands Nyheter

Risk för höjda hyror när bidrag försvinner

Vid årsskiftet försvinner det statliga investerin­gsstödet för hyresbostä­der. Det stod klart när den nya budgeten godkändes av riksdagen. Ett beslut som kan får stora konsekvens­er både för hyrorna när det gäller nybyggnati­on och för framtida byggplaner.

-

Halland: Från och med årsskiftet försvinner det statliga investerin­gsstödet för hyresbostä­der. Beslutet är en följd av den nya budgeten. Både Fabo och Varbergs Bostad tror beslutet leder till högre hyror på sikt.

Det är Länsstyrel­sen i Halland som handlägger ansökninga­rna om investerin­gsstöd för hyresbostä­der. Där har man jobbat på högvarv för att hinna med att gå igenom alla ärenden innan den 31 december. I nuläget är det tolv ärenden som inte ära klara. Det har varit många som ringt och haft frågor berättar handläggar­en Nesrine Elsaleh.

– ”Vad händer med vårt projekt nu”, ”Kommer vi får ett beslut innan årsskiftet”, ”Vi är väldigt oroliga” och liknande saker frågar de som ringer, säger Nesrine Elsaleh. En av dem

som ringt är Christian Kylin som är VD på Fabo i Falkenberg.

Han har inga åsikter om att man tar bort stödet som sådant, men han är mycket kritisk till kortsiktig­heten i beslutet.

– Det här kommer att få konsekvens­er för byggandet. Vi kräver lång framförhål­lning i våra projekt. Det krävs planering och det tar tid innan man kommer igång med den här typen ansökninga­r, säger han.

Nu väntar några nervösa dagar på Fabo. Då man väntar besked om ett stort projekt på 94 lägenheter i kvarteret Grieg vid tågstation­en ska få stöd.

– Projektet är redan igång och vi kommer inte att kunna ändra på det. Vi har ansökt om cirka 20 miljoner kronor. Får vi inte det stödet så måste pengarna tas någon annanstans ifrån. Kostnaden har vi ju i vilket fall. Det kommer leda till att det blir högre hyror i de här bostäderna än vad vi tänkt.

Bostads- och digitalise­ringsminis­ter Peter Eriksson (MP) är emot att stödet tas bort och han delar Christian Kylins analys av vad effekterna blir. I en skriftlig kommentar till HN skriver han:

”Effekten är att en rad företag som satsat på att bygga med investerin­gsstöd nu får problem. Om man bygger bostäderna utan stöd blir hyresnivåe­rna betydligt högre och färre människor har möjlighet att efterfråga dem.”

Ulf Hofstedt är vd på Varbergs Bostad han vill inte uttala sig om

” Hyran kommer att bli högre i slutändan. ULF HOFSTEDT vd på Varbergs Bostad

 ??  ??
 ??  ?? Ulf Hofstedt på Varbergs Bostad säger att bortagande­t av stödet inte kommer att påverka företagets kommande byggplaner. För Christian Kylin på Fabo är det inte lika självklart. Länsstyrel­sens handläggar­e kommer att arbeta övertid fram till och med årsskiftet för att hinna gå igenom så många ärenden som möjligt innan stödet försvinner.
Ulf Hofstedt på Varbergs Bostad säger att bortagande­t av stödet inte kommer att påverka företagets kommande byggplaner. För Christian Kylin på Fabo är det inte lika självklart. Länsstyrel­sens handläggar­e kommer att arbeta övertid fram till och med årsskiftet för att hinna gå igenom så många ärenden som möjligt innan stödet försvinner.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden