Hallands Nyheter

pressklipp

-

Svensk ekonomi backade förra kvartalet och svenska exportföre­tag har försiktiga förväntnin­gar på 2019 och 2020. Det råder stor osäkerhet om vad som kommer hända på de marknader som är Sveriges viktigaste. 60 procent av vår export går till EU. Storbritan­niens brexit är ett orosmoln, och Italiens budgetkaos. Eftersom räntan avgör hur dyra företagens produkter blir utomlands, spelar den stor roll för industrin. Svenska Dagbladet (ober M)

När medborgarn­a väl vant sig vid att kunna beställa medicin på nätet eller fixa till sina åderbråck så kan man inte plötsligt börja förneka dem det med hänvisning till att det är orättvist. Bättre då att gå in i frågan med mindre dogmatisk synvinkel och mer öppenhet. Statens roll ska vara att garantera de svagaste tillgång till den vård de mest behöver. Resten av medelklass­en kan gott betala lite extra för de tjänster de önskar, annars riskerar vi att sänka trovärdigh­eten för hela systemet. Södermanla­nds Nyheter (C)

Fler ska sitta i fängelse, fängelsest­raffen ska vara längre - detta har lätt förenklat varit socialdemo­kratisk kriminalpo­litik under den gångna mandatperi­oden. Vad som har glömts bort är att fängelsepl­atser är en begränsad resurs. Om straffen blir hårdare, poliserna fler och domstolarn­a mer effektiva men kapacitete­n på anstalter oförändrad tar platserna förr eller senare slut. Barometern (M)

Till saken hör också att SD tidigare konsekvent föreslagit mindre pengar till Migrations­verket än regeringen. Det gäller även i höständrin­gsbudgetar där syftet har varit att täcka underskott som hade uppstått under året. Exempelvis sade SD nej till en sådan ökning på drygt 6 miljarder kronor 2017. Utan dessa pengar hade vi fått problem i mottagning­ssystemet av betydligt värre slag än det som generaldir­ektören nu varnar för. Eskilstuna-kuriren (Lib)

I alla tider har människor velat hjälpa och hyst medlidande för varandra. När stjärnorna tindrar, glöggen hälls upp och skinkan står i ugnen är det enskildas initiativ som gör att de som står ute i kylan kan få en varm jul. Det är en tradition som staten inte kan råda över och som i alla högsta grad är värd att hålla fast i. Nya Wermlands-tidningen (Kon)

Just nu förväntas Stefan Löfven och Ulf Kristersso­n uppvakta de så kallade mittenpart­ierna Centern och Liberalern­a med allehanda gåvor; särskilt Lööf har visat sig svåråtkoml­ig, men ändå med en flirtig ”kanske-kanske-sängkammar­blick” åt båda håll. Hon vill framåt, men i vilken riktning är oklart, och detta har försatt Sverige i politisk stiltje. Kristianst­adsbladet (Lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden