Hallands Nyheter

Inget bidrag och ingen förklaring

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Nyligen delades pengar ut till kulturarra­ngerande föreningar inför 2019. En förening som blev utan bidrag har svårt att förstå vilka kriterier som gäller och efterlyser därför tydligare regler.

Kultur och utbildning på distans (KUD) bildades förra året och är tänkt att finnas i hela Halland. Syftet är att öka kulturutbu­det och möjlighet till utbildning för fler hallänning­ar via fibernätet. Att kunna delta på distans i olika kultureven­emang, konferense­r, utbildning­ar, med mera, som kan hållas i bygdegårda­r och liknande. Föreningen var en av två i kommunen som fick avslag på sin bidragsans­ökan med motivering­en att de inte anses uppfylla villkoren.

– Vi förstår inte vad det är för krav vi inte uppfyller eftersom vi inte fått några svar. Har vi inte funnits tillräckli­gt länge? Har vi inte tillräckli­gt många medlemmar? Har vi

LENA Carlbom

inte marknadsfö­rt oss tillräckli­gt? Det är mest det vi undrar över, säger KUD:S ordförande Lena Carlbom.

Hon har själv via mejl frågat kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande. Föreningen­s kassör har skickat samma fråga till förvaltnin­gschefen.

– Men vi får bara till svar att vi inte uppfyller kraven för att få bidrag. Inte varför. Det är ju lättare att uppfylla kraven till nästa gång om man vet vilka kriterier det är man inte uppfyller nu.

– Jag är förvånad över att kommunen inte tycker att det är intressant när en förening vill ordna ett nytt sätt att arrangera saker. Vi ser att vi kan göra mer för landsbygde­n genom olika arrangeman­g i bygdegårda­r och skulle gärna samverka med kommunen och Destinatio­n Falkenberg, fortsätter Lena Carlbom.

Avgående nämndordfö­randen Per Johansson (C) är bortrest medan förvaltnin­gschefen Jan P Bordahl blivit uppsagd och arbetsfbef­riad. (I och med att förvaltnin­gen organisera­s om 2019 försvinner Bordahls nuvarande tjänst och han anses inte uppfylla kvalifikat­ionerna för att leda den nya förvaltnin­gen för kultur, fritid och teknik.)

Vi får bara till svar att vi inte uppfyller kraven för att få bidrag. Inte varför. Det är ju lättare att uppfylla kraven till nästa gång om man vet vilka kriterier det är man inte uppfyller nu.

Vice ordförande­n Christina Johansson (S) lämnar också kultur- och fritidsnäm­nden för andra uppgifter (blir ordförande för Fabo). Hon har inte fått något mejl i det här ärendet men har efter HN:S påringning varit i kontakt med förvaltnin­gen. Därifrån kommer man att kontakta föreningen Kultur och utbildning på distans för att förtydliga vilka kriterier som gäller för att få det aktuella bidraget.

ordförande

 ?? Bild: Lena Lyxell/arkiv ?? så här glad hade Lena Carlbom varit om hennes förening fått bidrag eller åtminstone ett svar på varför pengarna uteblev. ”Vi vill gärna få förklarat bidragsreg­lerna tydligare så att fler föreningar inte riskerar att hamna i samma fälla.”
Bild: Lena Lyxell/arkiv så här glad hade Lena Carlbom varit om hennes förening fått bidrag eller åtminstone ett svar på varför pengarna uteblev. ”Vi vill gärna få förklarat bidragsreg­lerna tydligare så att fler föreningar inte riskerar att hamna i samma fälla.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden