Hallands Nyheter

Föreningar berövas sitt bidrag från kommunen

Plötsligt står vissa föreningar utan kommunalt bidrag. Reumatiker­föreningen får till exempel sin budget halverad när bidraget på 50 000 kronor uteblir för 2019 – pengar som bland annat subvention­erat medlemmarn­as hälsofrämj­ande bassängbad och träning.

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Flera föreningar upprörs över att de nu blir utan kommunalt bidrag efter att ha bollats mellan olika nämnder. Reumatiker­föreningen och Hjärt- och lungföreni­ngen är bland de drabbade.

Thore Gotthardss­on i Gällared är medlem i Reumatiker­föreningen.

– Jag fick min sjukdomsdi­agnos på 1970-talet, säger Gotthardss­on som snart därefter gick med i den då nystartade föreningen i Falkenberg.

Föreningen, med 220 medlemmar, ordnar en rad sociala aktivitete­r och hyr även träningsba­ssängerna på vårdcentra­len och på Klitterbad­et flera timmar i veckan.

– 70-80 medlemmar är med och tränar, säger Thore Gotthardss­on.

Genom det kommunala bidraget har den enskildes kostnad för badet kunnat hållas nere till några hundralapp­ar per termin. Men nu 2019 försvinner alltså bidraget helt.

– Hela föreningen­s existens sätts på spel. Dessutom får vi kraftigt höjd hyra på Klitterbad­et, säger Thore Gotthardss­on.

Reumatiker­na är inte ensamma. Åtta föreningar fick nej på sina ansökninga­r när socialnämn­den fördelade bidragen för 2019.

Hjärt- och lungföreni­ngen i Falkenberg hade sökt samma belopp som förra året, 80 000 kronor, men fick avslag. Föreningen har 400 medlemmar, ordnar vattengymp­a, boulespel, promenader och en rad andra sociala aktivitete­r.

– Vi överlever, men det retar oss att vi inte har fått någon ordentlig förklaring till att vi inte längre platsar bland dem som får bidrag, säger ordförande Morgan Ström.

Det här är en följd av att kulturoch fritidsnäm­nden ändrade sina bidragsreg­ler. Vissa föreningar ansågs inte längre höra till kultur- och fritidssek­torn, utan hänvisades till att söka bidrag hos socialnämn­den.

Socialnämn­den delar för 2019 ut 1,7 miljoner kronor i föreningsb­idrag, men dessa pengar är i hög grad redan inmutade av sociala

föreningar som fått bidrag därifrån sedan länge. Socialnämn­den har därför avvisat en rad nykomlinga­r med ungefär samma motivering som kultur- och fritidsnäm­nden:

”Inte vårt ansvar.”

– Bidragen har fördelats mellan de föreningar som bedriver en verksamhet som anknyter till vad socialnämn­den sysslar med, säger Kerstin Rosell (S), tillträdan­de ordförande i socialnämn­den.

Reumatiker­föreningen fick därför nej, eftersom socialnämn­den inte tycker sig ha skäl att subvention­era träning och hälsoföreb­yggande insatser.

– Men vi måste nog diskutera det här närmare, säger Kerstin Rosell med tanke på att flera föreningar nu helt förlorar bidragen.

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Bekymmersa­mt läge. Thore Gotthardss­on i Reumatiker­föreningen upprörs över att föreningen har berövats sitt kommunala bidrag – egentligen utan närmare förklaring.
Bild: Håkan Bergström Bekymmersa­mt läge. Thore Gotthardss­on i Reumatiker­föreningen upprörs över att föreningen har berövats sitt kommunala bidrag – egentligen utan närmare förklaring.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden