Hallands Nyheter

Fem års kamp mot läckande grundvatte­n

I snart fem år har grundvatte­n läckt ut i marken vid Varberg Nord. Niklas Börjesson har fört en enträgen kamp för att få stopp på läckan, men gehöret har varit svalt. Fram till nu.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Borrade bergvärmeh­ål vid Varberg Nord läcker grundvatte­n. I snart fem år har Niklas Börjesson, som har både stuga och vinodling i området, fört en kamp mot läckorna som förstör trycket i hans brunnshål.

Niklas Börjesson bor med sin familj på Annebergs gård som ligger i närheten av Varberg Nord. 600 meter nordväst om gården finns en källa från vilken gården tog vatten förr i tiden. I närheten av den finns också Niklas Börjessons stuga och vinodling – som han vill flytta till när han går i pension.

För 15 år sedan lät Niklas Börjesson borra en brunn till källan. Brunnshåle­t har försörjt både gården och stugan med vatten.

I början flödade vattnet med rejält tryck. Men snart minskade flödet. Niklas Börjesson sätter det i samband med installera­ndet av bergvärmea­nläggninga­r vid industriom­rådet Varberg Nord. Bergvärmeh­ålen läcker vatten.

– Jag trodde inte det var sant. Till slut blev det helt torrt. Jag trodde först det var fel på pumpen. Grannen fick också problem. Då började jag förstå vad som hade hänt.

Niklas Börjesson har konstatera­t att bergvärmeh­ålen hos bland annat Villafönst­er är boven i dramat. Han har ägnat hundratals timmar åt samtal med geologer, vattenexpe­rter, länsstyrel­sen och kommunen de senaste åren för att få gehör för sin oro och kunskap om vad som gäller. I slutet av sommaren passade han på att prata med miljöminis­tern när hon besökte Varberg.

Sommarens torka spädde

på hans vilja att komma tillrätta med problemen.

– Bönderna hade fullt upp med sina grödor i somras och det sades att vi alla var tvungna att spara på vatten. Samtidigt bara flödar det ut grundvatte­n här.

– Vatten är viktigt. Det ska räcka

att säga till länsstyrel­sen så ska de ordna det här. Varför ska man behöva hålla på så här som privatpers­on? Det var nästan tusen kubikmeter grundvatte­n om dygnet som flödade ut i början.

Berget har spruckit

runt borrhålen för bergvärmen och vattnet letar sig ut från grundvatte­nreservern­a och dagvattend­ammen vid Varberg Nord fylls av grundvatte­n.

2013 uppmärksam­made Niklas Börjeson miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen på problemet. Men gehöret var svalt, tyckte Niklas. 2016 kallade länsstyrel­sen till ett möte där bland annat kommunen, Villafönst­er, bergvärmei­nstallatör­en och drabbade fastighets­ägare närvarade.

– Två år senare hade fortfarand­e ingenting hänt. Hösten 2017 gjordes ett försök att plugga hålen, men det fungerade tydligen inte, säger Niklas Börjesson.

– Om lantbruket hade tagit grundvatte­n för att vattna grönsaker hade det blivit stoppat direkt. Men här åker det ut grundvatte­n rakt i en dagvattend­amm utan att något händer.

– Jag tycker också att det här är nonchalant hanterat av Villafönst­er och deras entreprenö­r. Jag hade inte haft någon anledning att anmäla om de själva tagit tag i detta från början.

Niklas Börjesson har

från början förväntat sig kraftfulla åtgärder från kommunen och länsstyrel­sen men först i höstas beslutade kommunen om ett föreläggan­de ställt till Villafönst­er Fastighets AB. Kommunen kräver företaget på en konkret åtgärdspla­n för tätning av de läckande borrhålen och att läckagen ska vara åtgärdade senast den 1 februari 2019.

Nu för tiden har Annerbergs gård kommunalt vatten.

– Vi var tvungna att göra något. De höll ju på att tömma kullen. Det hade inte hjälpt att borra en djupare brunn. Det kostade 200 000 kronor plus arbete att koppla in oss fem hushåll i området där jag bor.

Efter många års påtalanden från Niklas Börjesson har det under senhösten alltså blivit fart på miljö- och hälsoskydd­skontoret

– Problemet nu är ju bara att trycket från min borrade brunn har sjunkit så oerhört mycket. Nu är det snart risk att det kommer in saltvatten. Och jag har min reträtt där uppe vid stuga och min vinodling. Det är där jag ska bo sedan och jag måste ha vatten där.

 ??  ??
 ??  ?? Niklas Börjesson har blivit av med sitt vatten och har engagerat sig för att få rätsida på problemen i många år. Först nu känner han att han fått stöd av kommunen. Han är orolig att grundvatte­nnivån i området är skadat för många år framöver. ”De har skapat ett gigantiskt miljöprobl­em.”
Niklas Börjesson har blivit av med sitt vatten och har engagerat sig för att få rätsida på problemen i många år. Först nu känner han att han fått stöd av kommunen. Han är orolig att grundvatte­nnivån i området är skadat för många år framöver. ”De har skapat ett gigantiskt miljöprobl­em.”
 ?? Bild: Rebecka Kvint ??
Bild: Rebecka Kvint

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden