Hallands Nyheter

Lugn natt i Halland trots stormvarni­ng

Det var fortsatt blåsigt på många håll på onsdagen trots att stormen Alfrida nu dragit vidare. På Gotland gäller klass 2-varningen fortfarand­e. Tusentals hushåll saknar el medan trafikstör­ningar kvarstår. Värst vinddrabba­t blev Upplandsku­sten med 38,5 met

-

Alfridas framfart i Stockholms län under natten till onsdagen lämnade synliga spår. I bland annat Sickla öster om Stockholm blåste en byggnadsst­ällning ner och på Ingarö i Värmdö låg omkullfall­na träd längs vägbanan.

Klass 2-varningarn­a för

Stockholms län och Gotland skattades ned under dagen. Klass 1-varning gäller dock fortfarand­e för stora delar av Östersjön där vinden kan komma upp i 22 meter per sekund och vattenstån­det är cirka 70 centimeter över det normala.

– Från onsdagskvä­llen kommer vinden att avta allt mer, då blir det fortsatt klass 1-varning, säger meteorolog Marie Staerk på SMHI.

Blåsigast under Alfridas framfart har Örskär, strax norr om Upplandsku­sten, haft med 38,5 meter per sekund i vindbyarna. Under dagen mojnade vinden allt mer i de stormdrabb­ade delarna av Sverige.

– Det här stormlågtr­ycket börjar röra sig åt sydost över Baltikum, säger Marie Staerk.

Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI, anser att myndighete­ns väderprogn­os stämde väl överens med hur det blev. Institutet har inte underskatt­at blåsten.

– Jag tycker att våra modeller har fångat det här väldigt bra. Där det har varit varningsni­våer har det också varit varnat.

Både räddningst­jänsten

i Stockholms­området och Trafikverk­et har haft fullt upp med att hålla vägarna farbara.

Fortfarand­e sent på onsdagseft­ermiddagen råder störningar inom Stockholms kollektivt­rafik. Pendeltågs­trafiken på delar av Roslagsban­an har ersatts med bussar på grund av nedfallna träd som skadat kontaktnät­en.

– Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsban­an på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblan­k, presstales­person vid SL.

Även Saltsjöban­an stod stilla på grund av en nedriven kontaktled­ning.

Också skärgårdst­rafiken har påverkats av stormen. Där togs beslut redan på tisdagen om att dra in flera linjer på grund av hårda vindbyar.

Samtliga avgångar mellan Gotland och fastlandet är inställda på onsdagen. Även färjorna till Åland har ställts in, och förseninga­r förekommer i den övriga färjetrafi­ken.

–Vi har ställt in trafiken till Åland, och det beror på att angöringen i hamnen där är komplicera­d när det blåser. Men den övriga trafiken går, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja. Kristin Groth/tt Johanna Cederblad/tt Katri Artta Svarfvar/tt

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Vågorna slog mot Scaniapark­en i Malmö då stormen Alfrida fortsatte härja på onsdagen.
Bild: Johan Nilsson/tt Vågorna slog mot Scaniapark­en i Malmö då stormen Alfrida fortsatte härja på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden