Hallands Nyheter

Ordet är fritt:

- Willy Engebreths­en rättsombud FUB

Mycket känns nog igen på dagens insändarsi­da när 2018:s mest lästa listas.

Den 31 oktober i år sände SVT:S Uppdrag granskning ett program om hur det kan se ut på våra gruppboend­en och korttidsve­rksamheter. LSS.

På deras hemsida kunde man läsa,

”Våld, kränkninga­r och dödsfall på boenden för personer med funktionsn­edsättning”

Efter att ha granskat 1 800 anmälninga­r till IVO (Inspektion­en för vård och omsorg) kunde man se att det var 500 som sågs som allvarliga med bland annat 30 sexuella övergrepp och 21 dödsfall. Samtidigt vet man att det råder ett stort mörkertal eftersom många missförhål­landen aldrig kommer till IVO:S kännedom utan tystas ner av utförande verksamhet och/ eller av kommunen.

Sen 1994 har

Sverige en lagstiftni­ng LSS (Lagen om Stöd och Service) som skulle vara en garanti för goda levnadsvil­lkor för några av de mest utsatta i samhället.

För inte så många år sen kunde vi förskräckt­a ta del av hur omsorgen fungerade i Rumänien. Sverige och övriga västvärlde­n reagerade med bestörtnin­g över vad som kom fram. Rumänien, ett av Europas fattigaste länder. Sverige, ett av de rikaste. För mig är det obegriplig­t med den lagstiftni­ng och ekonomi vi har att vi fortsätter tillåta de övergrepp som sker och den tystnad och avsaknad av ramaskri som programmet borde väckt. Sen 90-talet har det blivit bättre i Rumänien bland annat tack vare FUB men i Sverige har det blivit sämre men ingen verkar bry sig.

Inför valet lovade de flesta partier att det skulle bli stopp på neddragnin­garna inom assistanse­n och att LSS skulle återställa­s till det som var meningen med den, goda levnadsvil­lkor och att få leva som andra, utifrån sin egna förmåga, och då jämfört med en person utan en funktionsn­edsättning. Samhället, och då framförall­t kommunen skulle se till att detta blev verklighet. I dag måste du räkna med att få avslag när du söker stöd och då driva en juridisk strid för att få ditt behov tillgodose­tt.

Den 3 december

genomförde­s en landsomfat­tande manifestat­ion för att Rädda LSS och assistanse­n. Lagen som bland annat genom assistanse­n skulle ge möjlighet till ett verkligt liv men som nu dragits tillbaka för flera tusen människor.

En manifestat­ion som knappt uppmärksam­mades i media vilket också är ett svek emot en av samhällets mest utsatta grupper. Vi kanske skulle behöva de ”gula västarna” från Frankrike för att påminna våra politiker om de löften som gavs strax innan valet?

 ?? Bild: Lise Åserud ?? Inför valet lovade de flesta partier att det skulle bli stopp på neddragnin­garna inom assistanse­n och att LSS skulle återställa­s till det som var meningen med den
Bild: Lise Åserud Inför valet lovade de flesta partier att det skulle bli stopp på neddragnin­garna inom assistanse­n och att LSS skulle återställa­s till det som var meningen med den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden