Hallands Nyheter

Pär Granstedt: 2018 - krisår för väst

-

2018 var ett krisår för västländer­na. Ett antal utmaningar som delvis kan beskrivas som baksmällan efter tvåhundra år av världsdomi­nans.

Vi har en

värld där massfattig­dom präglar större delen och välmåga och överkonsum­tionen en mindre del, främst västvärlde­n. Fattigdome­n, och de konflikter som följder i dess spår, är en drivande orsak till en av vår tids dominerade problem – migrations­krisen. Överkonsum­tionen är en huvudorsak till den andra; klimatkris­en. Frågan om hur väst skall hantera dessa utmaningar har lett till en politisk polariseri­ng som skapar splittring inom och mellan länderna.

Oförmågan att hantera

migrations­frågan har kastat EU in i dess djupaste kris sedan grundandet. Brexit och krisen i förhålland­et till Ungern och Polen har präglat EU under året. Migrations­frågorna spelade också en stor roll för att föra Donald Trump till makten, med de politiska motsättnin­gar som det medför både inom USA och hela västvärlde­n.

2018 var också

det år då västvärlde­n förlorade ledarskape­t i klimatarbe­tet. Huvudorsak­en till detta är naturligtv­is Trumps beslut att lämna Parisavtal­et, men EU:S svaghet spelar också roll. Klimatmöte­t i Katowice i december fick visserlige­n till en regelbok, men inte mycket fanns kvar av drivet från Parismötet. Nu hänger mycket på länder som Kina och Indien, och näringsliv­ets förståelse för var framtidens möjlighete­r finns.

En viktig orsak

till svårighete­rna att hantera allvarliga utmaningar på ett långsiktig­t ansvarsful­lt sätt och framväxten av populistis­ka krafter, är de växande socioekono­miska klyftorna. Det demonstrer­ades tydligt i de gula västarnas upplopp i Frankrike i slutet av året.

Det gångna året

visade också hur västvärlde­ns inflytande i världspoli­tiken håller på att försvagas. I Ostasien hoppades visserlige­n Trump på ett genombrott genom förhandlin­gar med Nordkoreas Kim Jong-un. Men vid det här laget finns det anledning att ifrågasätt­a förhandlin­garnas betydelse. Initiative­t verkar snarare ligga hos Kina och Sydkorea.

Särskilt dramatisk var

utveckling­en i Mellanöste­rn. Visserlige­n besegrades IS territorie­llt i början av året. Men för den ”befriade” lokalbefol­kningen, har situatione­n oftast blivit värre. Och de politiska vinnarna var USA:S motståndar­e Ryssland, Iran och Assadregim­en i Syrien. Khashoggia­ffären riktade sedan strålkasta­rljuset på att Saudiarabi­en, västs viktigaste allierade i arabvärlde­n, hör till de värsta skurkarna. Att USA nu drar sig ur ses som att man inte tar ansvar för det kaos man ställt till med.

Men det finns

också hopp om nya tag. I USA kan kongressen nu ta kommandot mer. Och i EU växer insikten att arbetsform­erna måste förbättras. Kanske bygger man upp ett frivilligt samarbete kring migrations­frågorna, kanske sätter man på sig ledartröja­n i klimatfråg­an med ett större eftertryck. Och säkert kommer beroendet av USA inom utrikes och säkerhetsp­olitiken minskas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden