Hallands Nyheter

Det liberala demokratis­ka intresset lämnat på walkover

Ledare: 2018 blev året då det västerländ­ska demokratis­ka intresset och säkerheten lämnades över på walkover av USA.

- Dana Pourkomeyl­ian dana.pourkomeyl­ian@hn.se 010-471 52 72

I april 2018 skickade USA, Storbritan­nien och Frankrike in såväl luft som skeppsburn­a kryssnings­missiler in i Syrien, vilka tillintetg­jorde tre kemvapenan­läggningar. Trots att detta var stormakter­nas första militära interventi­on i Syrienkrig­et har den militära närvaron funnits i flera år. Amerikansk­a soldater har befunnit sig i Syrien sedan 2015, med uppdraget att utbilda och träna kurdiska styrkor i kampen mot Daesh (Islamiska staten).

I början av

december nåddes dock kulmen av, i alla fall USA’S, kamp mot Daesh. Kurdisk-arabiska styrkor körd iväg terrorgrup­pen från den syriska staden Hajin, organisati­onens sista större urbana fäste. Kort därefter meddelande Donald Trump och Pentagon att man kallade hem sina 2000 soldater. ”Vi har nu gjort vad vi kom för att göra, vi har besegrat IS” twittrade presidente­n. Ändock finns det uppskattni­ngsvis 30’000 Daesh-terroriste­r kvar i landet, och beslutet beklagades av samtliga allierade. Frankrikes president Macron beklagade sig djupt över beslutet och sa att ”en allierad måste vara tillförlit­lig”. Amerikaner­nas reträtt lämnar nu kurderna, landets starkaste motståndsk­raft mot terroriste­rna, som öppna måltavlor för såväl Daesh som Turkiet och Erdogan. ”USA kan inte

vara allas världspoli­s!” deklarerad­e Trump, väl i linje med sin ”America first” slogan från

Bild: Pablo Martinez Monsivais

valkampanj­en 2016. Och visst ligger det sanning i det. Det är inte rättvist att andra länder drar fördel av amerikanar­nas militära styrka utan att bidra eller betala en proportion­erlig del av kostnadern­a. Men bilden är dock mycket större än så, eftersom det är just det faktum att USA varit världspoli­s som möjliggjor­t fred och stabilitet i väst. Att vårt gemensamma intresse att bevara och försvara den liberala demokratin alltid haft en förkämpe. Med Trump är det inte längre självklart. Ett USA som man förut alltid kunde lita på, är nu en helt oberäkneli­g bundsförva­nt. Och utan ett USA i spetsen, så som det alltid varit, står nu väst och den liberala demokratin utan ledare.

Denna situation är

ingen som kommer lösas snabbt, eftersom det helt enkelt inte finns någon europeisk nation förberedd nog att ta över. Värre är att situatione­n kommer utnyttjas. Kina och Ryssland är de två länder som just nu flåsar USA i nacken i racet om världsmakt­en. Och vi i Europa har allt intresse i saken. Det land som sitter på störst ekonomisk och militär makt sätter också, tillsamman­s med sina allierade, världsagen­dan. Om det landet i fråga inte längre är en liberal demokrati utan en auktoritär politisk diktatur kommer Europa och EU lida stora konsekvens­er. Världen kommer bli mer och mer osäker, samtidigt som miljöfråga­ns öde hamnar utanför vår kontroll. Vårt inhemska självbestä­mmande kommer allt mer att kränkas av dessa länders antidemokr­atiska beteende, så som cyberspion­age, valinbland­ning och luft- och vattenkrän­kningar.

2018 blev året

då det västerländ­ska demokratis­ka intresset och säkerheten lämnades över på walk overav USA. 2019 är året då vi bör förbereda oss på att väst inte längre kommer vara bäst i klassen, vare sig ekonomiskt eller militärt. Trumpadmin­istratione­ns utrikespol­itik ligger utom de Europeiska ledarnas kontroll, men det gör inte vår egen förmåga. Nato-medlemskap såväl som 2 % av BNP till försvar- och teknikutve­ckling är inte längre bara önskvärt, utan direkt nödvändigt för att fylla tomrummet efter USA samt skydda den liberala demokratin­s intressen. Det gäller samtliga länder i Europa, stora som små.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden