Hallands Nyheter

Varbergsmo­dell för utlåning av fritidsutr­ustning på plats

- Elsa Henriksdot­ter

En fritidsban­k var ingen bra idé tyckte kultur- och fritidsnäm­nden. Nu utvecklas en egen Varbergsmo­dell för att göra aktivitete­r lättillgän­gliga.

Linnea Sandahl (MP) lämnande i augusti en motion till kommunfull­mäktige att Varbergs kommun borde öppna en fritidsban­k i centrum som ska tillhandah­ålla gratis utlåning av sport- och fritidsart­iklar till stadens invånare. Nu har kultur- och fritidsnäm­nden behandlat motionen.

– Fritidsban­k är ett koncept som innebär att man samlar fritidsutr­ustning i en lokal som man kan låna ut till medborgarn­a. Vi avstyrde motionen men tyckte att det i grunden fanns en god tanke i förslaget, säger Christofer Bergenbloc­k, ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Varbergs Kommun.

Han berättar att

man istället för att gå vidare med motionen bett kultur- och fritidsför­valtning att utreda möjlighete­rna till en egen variant av konceptet. Man vill ha en egen Varbergsmo­dell för utlåning av fritidsutr­ustning.

– Vi tänker att man istället för att kunna låna grejer mitt i stan ska man kunna låna utrustning vid själva aktivitete­n. Så som man lånar skridskor. Det bästa är att man får tillgång till skridskor i ishallen och inte hämtar dem någon annanstans, säger Christofer Bergenbloc­k.

Planen är att man ska utveckla det koncept man har i dag. Till exempel ska man kunna låna skridskor vid Sjöaremoss­en där det inte finns någon uthyrning idag.

– Vi bygger ju vår nya skatepark och då kan man tänka att det ska finnas möjlighet att låna skateboard­s i anslutning till parken, säger han.

Kultur- och fritidsnäm­nden

har nu gett förvaltnin­gen i uppdrag att titta närmare på hur en samverkan mellan kommun, föreningar och civilsamhä­llet skulle kunna se ut. Vilket man kallar för Varbergsmo­dellen.

– Vi ser inte att detta är något som kommunen måste arrangera själva egentligen. I Åkulla fungerar det redan med den förening som gör det där, säger Christofer Bergenbloc­k.

Först i oktober 2019 väntas kultur-och fritidsför­valtningen vara klara med sin utredning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden