Hallands Nyheter

Falkvarv om förorening­arna i Ätran

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkvarv tar inte på sig allt ansvar för förorening­ar som samlats på Ätrans botten. Janolof Carlsson, företagets vd, anser att det finns flera som bär ansvaret.

Politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott har beslutat om villkorsfö­rändringar i hyresavtal­et med Falkvarv.

Efter 2020 kommer Falkenberg­s kommun inte att stå för kostnader kopplade till förorenade massor under Falkvarvs dockor i Ätran.

Falkvarvs ombud tittar just nu på hur det nya avtalet kommer att påverka företaget. Att muddra Ätrans botten på förorenade massor för vidare transport till en avlämnings­plats kostar mycket pengar.

Per Svensson (S), nybliven ordförande i kommunstyr­elsen, har varit tydlig i frågan.

– För oss är det naturligt att Falkvarv står för kostnadern­a som är kopplade till sin verksamhet. Det ska inte skattebeta­larna stå för, säger han.

Falkvarvs vd Jan-olof Carlsson har skickat en skriftlig kommentar till Hallands Nyheter om avtalsförä­ndringarna.

”Dom förstudier som har gjorts, vad gäller Ätrans sediment, visar att det finns flera parter som är ansvariga för förorening­arna.”

”Falkvarv kommer givetvis, som Per Svensson uttrycker det, ta alla merkostnad­er för sanering som är kopplade till Falkvarvs verksamhet.”

”Det ansvaret hoppas och tror vi att även de andra parterna tar, som till exempel Falkenberg­s kommun.”

”Kostnadern­a för muddring under våra flytdockor har vi redan tagit”, skriver Jan-olof Carlsson.

 ?? Bild: Ellinor Svensson ?? Ätrans botten är på sina håll förorenad på grund av arbeten med båtar. Men vem ska betala för muddringen?
Bild: Ellinor Svensson Ätrans botten är på sina håll förorenad på grund av arbeten med båtar. Men vem ska betala för muddringen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden