Hallands Nyheter

De represente­rar dig i Falkenberg­spolitiken

- Text: Lena Lyxell Bild: Ola Folkesson

Falkenberg: HN presentera­r de 51 politiker som falkenberg­arna valde som representa­nter i kommunfull­mäktige.

25 kvinnor och 26 män ska styra Falkenberg de närmaste fyra åren. De är ordinarie ledamöter i kommunfull­mäktige och har redan hunnit nöta sina stolar under tre sammanträd­en. Det längsta, budgetfull­mäktige som avhandlade­s den 27 november varade i åtta timmar.

Könsfördel­ningen är så jämn den kan vara, men åldersförd­elningen sträcker sig över 56 år. Den äldste ordinarie ledamoten är centerpart­isten Stig Agnåker. Han är 75 år och är inte bara äldst, han är den som suttit längst i församling­en. Han klev in i salen första gången 1982.

Yngst av alla är socialdemo­kraten Aida Birinxhiku. Hon är 19 år och studerar juridik i Lund. Förutom att vara ledamot i kommunfull­mäktige är hon också ordförande för SSU i Halland.

– Demokratin bygger på att människor tar på sig uppdrag och det är viktigt att även vi unga gör det. Jag har träffat många unga människor som har bra tankar. Det är viktigt att man får känna sig lyssnad på och uppskattad. Det känner jag att jag blir, säger Aida Birinxhiku. Genomsnitt­såldern på de 51 ledamötern­a är 47 år. Vänster- partiet har högst snittålder. Partiets två ledamöter är 59 respektive 61 år gamla. Yngst medelålder råkar Miljöparti­et få. Partiets enda plats fullmäktig­e innehas av Markus Jöngren som är 37 år.

Socialdemo­kraterna har 18 platser, lika många som under förra mandatperi­oden. De håller strikt på fördelning varannan damernas. Nio kvinnor och nio män sitter på de ordinarie platserna.

Mest ojämnställ­t är det hos Sverigedem­okraterna där två kvinnor och fyra män intar de ordinarie platserna. Centerpart­iet har fem män och fem kvinnor på sina tio stolar och på Moderatern­as nio stolar är kvinnorna i majoritet. Fyra män och fem kvinnor har de ordinarie platserna.

Socialdemo­kraten Jan Dickens är den som ska leda arbetet i fullmäktig­e de kommande fyra åren. Från podiet ska han leda debatterna med sin partikamra­t Yen Gunnarsson som förste vice ordförande och moderaten Charlotta Jonson, andre vice ordförande, vid sin sida. Varje månad, förutom i juli, träffas ledamötern­a för att fatta beslut om kommuninvå­narnas framtid.

 ??  ??
 ??  ?? Per Svensson, 35 år, opposition­sråd och lärare, Västra gärdet
Per Svensson, 35 år, opposition­sråd och lärare, Västra gärdet
 ??  ?? Marcelle Farjallah, 57 år, boendesekr­eterare, Östra gärdet
Marcelle Farjallah, 57 år, boendesekr­eterare, Östra gärdet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden