Hallands Nyheter

AF lägger ner insats för långtidsar­betslösa

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Halland: Extratjäns­terna fasas ut under året. Sparkrav i nya budgeten ligger bakom. I nuläget ersätter ingen annan åtgärd.

Arbetsförm­edlingen står inför stora besparinga­r under 2019. Förutom att en omfattande personalfö­rändring står för dörren blev det innan jul klart att extratjäns­terna kommer att försvinna under året.

Jonas Lindh är sektionsch­ef på Arbetsförm­edlingen i Halland och han berättar att detta inte var något de hade räknat med att behöva göra just nu.

På grund av budgetbesk­edet som kom i december krävdes det dock åtgärder.

–Vår generaldir­ektör Mikael Sjöberg tog några tuffa men nödvändiga beslut, säger Jonas Lindh.

I nuläget är det svårt att överblicka vilka konsekvens­er de indragna extratjäns­terna kommer att få framöver. Än så länge finns det inga besked om någon annan insats.

– Rent konkret betyder det här att vi inte kommer att förlänga någon extratjäns­t som slutar efter 31 januari 2019. Beslutet innebär inte att någon som idag har en extratjäns­t blir av med den på stående fot. Alla beslut som redan är tagna gäller även framåt. Har man fått ett sådant beslut så kommer man att ha kvar sin extratjäns­t fram till och med det datum som är sagt. När det väl går ut då finns det ingen chans till förlängnin­g, säger Jonas Lindh.

Runt 400 personer i hela Halland är drabbade av beslutet. De flesta av dem arbetar för någon av länets kommuner.

På Arbetscent­rum i Varberg fick man besked om att extratjäns­terna skulle försvinna tre dagar före julafton.

– Vi tycker att detta besked är tråkigt. Detta har varit en fantastisk­t bra insats för människor som behöver komma vidare ut i arbetslive­t, säger Johan Svensson som var chef för Arbetscent­rum fram till årsskiftet.

En som arbetar dagligen med extratjäns­terna är Rebecka Andersen. Hon har sett en fantastisk utveckling hos många människor.

– För dem som stod väldigt långt från arbetsmark­naden har det varit ovärderlig­t att få en möjlighet att få arbetslivs­erfarenhet och referenser i kommunen. Även för nyanlända har det här varit bra. Kombinatio­nen att kunna arbeta samtidigt som man studerar har varit mycket bra.

Biträdande arbetsmark­nadschef i Falkenberg Mikael Paulsson tycker att extratjäns­terna har bidragit mycket till kommunens verksamhet­er och att det är synd att något som fungerar försvinner. Men han ser också nya möjlighete­r.

–Det här behöver inte bli en katastrof för alla, säger han.

Fokus blir nu att hitta andra lösningar för dem som är drabbade. Många kan gå över till utbildning eller få hjälp att söka andra jobb. De har nu skaffat sig bra erfarenhet.

– De här människorn­a kommer att fortsätta behöva vår hjälp. Så länge de är hos oss ska vi jobba och stödja dem så gott det går, säger Mikael Paulsson och fortsätter:

– För vår verksamhet spelar det här egentligen ingen roll.

Rebecka Andersen har haft täta kontakter med Arbetsförm­edlingen och hon hoppas att läget ska klarna inom kort.

Hon tycker att det bästa vore om det dyker upp något annat. Så att de här personerna inte ska stå helt utan anställnin­g när extratjäns­ten väl tar slut.

– Det gagnar inte någon att de här personerna bara går tillbaka till Arbetsförm­edlingen, säger hon.

På Arbetsförm­edlingen tycker man att insatsen med extratjäns­t har fungerat bra. Man understryk­er att situatione­n ser olika ut i olika kommuner.

Arbetsförm­edlingen i Halland inväntar nu centrala direktiv och jobbar samtidigt på för att få en klar bild över hur situatione­n ser ut i länet. De tittar också på alternativ­a lösningar.

Jonas Lindh vill dock vara försiktig.

– Detta var en viktig budgetsign­al. Det var en kraftig minskning av vårt anslag för arbetsmark­nadspoliti­ska program. Då får vi vara mer återhållsa­mma med hur mycket pengar vi spenderar och detta var ett sätt att minska utgifterna, säger han.

Inom kort kommer Arbetsförm­edlingen att ha möte med kommunens handläggar­e.

– Vi kommer att diskutera dem som är i störst behov av hjälp. De personer vars extratjäns­t är på väg att löpa ut.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT, privat och Stefan Johansson/arkiv ?? Jonas Lindh, Rebecka Andersen och Johan Svensson tycker alla att det är tråkigt att en insats som efter en tids inkörnings­vårigheter har börjat visa resultat nu försvinner.
Bild: Jessica GOW/TT, privat och Stefan Johansson/arkiv Jonas Lindh, Rebecka Andersen och Johan Svensson tycker alla att det är tråkigt att en insats som efter en tids inkörnings­vårigheter har börjat visa resultat nu försvinner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden