Hallands Nyheter

Gekås nya hotellbygg­e förhalas av grannar

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Gekås nya hotell är planerat att bli sju våningar. Byggnaden kan bli 27 meter hög, enligt detaljplan­en som antagits av kommunen. För högt anser grannar som tar ärendet vidare till domstol.

Gekås tänkta höghushote­ll kommer att dra ut på tiden. Detaljplan­en har överklagat­s till mark - och miljödomst­olen och nu väntar en domstolspr­ocess. – Jag är inte särskilt överraskad, säger Gekås vd Boris Lennerhov.

Fullmäktig­e i Falkenberg beslutade i december att anta detaljplan­en som gör det möjligt för Gekås att bygga ett 27 meter högt hotell mitt i Ullared.

Hotellet kommer nu att förhalas. Skälet till det är att två grannar har överklagat hotellbygg­et, vilket förhindrar Gekås att skicka in sin bygglovsan­sökan, eftersom detaljplan­en inte vunnit laga kraft.

– Vi vet att vissa är kritiska till hotellet och gärna vill framföra det, vilket man har laglig rätt att göra och då får vi gilla läget. Det här är sådana synpunkter som gärna kommer upp, säger Boris Lennerhov.

En av de klagande har synpunkter på placeringe­n av höghushote­llet, att det blir för högt med sina sju våningar och cirka 140 rum, med tanke på att det ligger bostäder på andra sidan vägen. ”Dessa dominanta byggnader kan inte anses som rimligt av någon”, skriver personen i fråga.

Det finns även en oro över att Gekås kommer fortsätta att växa och att det då behövs fler byggnader. Om så blir fallet tycker personen att placeringe­n borde vara en annan, att mitt i centrum inte är det lämpligast­e läget.

Klagande nummer två har synpunkter på att det inte har tagits någon hänsyn till de flesta önskemål om en lägre byggnad eller annan placering med utbyggnads­möjlighete­r.

Personen tycker inte att det nya hotellet behöver vara högre än det som redan finns som är på tre våningar. Det framförs även en synpunkt på att ett höghushote­ll på sju våningar kommer ge en negativ skuggeffek­t för närboende. Trafikprob­lem kan också uppstå på grund av hotellet.

– Det här handlar mycket om tycke och smak där det kan finnas olika uppfattnin­gar. Att skuggor inte får sumpa för boende är ganska självklart, säger Boris Lennerhov.

Som en sista grej tas det upp att jäv kan föreligga på grund av att Gekås vd Boris Lennerhov, som även sitter med i Gekås styrelse, också sitter i styrelsen för det kommunala bolaget Falkenberg­s

Vårt nuvarande hotell är fullbelagt så vi har ett stort behov av ett nytt. Men det är som det är och jag var nästan övertygad om att någon skulle ha synpunkter. BORIS LENNERHOV Gekås vd

Stadshus AB, där några av de mest tongivande politikern­a i Falkenberg har styrelseup­pdrag, som i sin tur kan påverka sina partikamra­ter.

– Stadshus AB har överhuvudt­aget ingenting med hotellet att göra. Mig veterligen så har jag inte pratat med något parti om vårt projekt i Ullared. Så att det skulle föreligga jäv är lite långsökt, men det får man acceptera att någon kan tycka, säger Boris Lennerhov.

Sista dagen för att lämna in ett överklagan­de över hotellbygg­et är på fredag.

Överklagan­den skickas till Falkenberg­s kommun som sedan skickar dem vidare till mark- och miljödomst­olen. Det brukar ta domstolen några månader att handlägga den här typen av ärenden.

Om mark- och miljödomst­olen, avslår, eller godkänner överklagan­dena, så går det att ta ärendet vidare till Mark- och miljööverd­omstolen. Men då krävs det prövningst­illstånd.

– Det är domstolen som avgör och jag kan ju tycka vad som helst. Men det hjälper ju inte, säger Boris Lennerhov, som ändå tror på byggstart för hotellet under 2019.

 ?? Bild: Bild: Arkitektby­rån Design / Gekås Ullared ?? Gekås nya hotell, som är planerat till sju våningar, har överklagat­s till mark- och miljödomst­olen. Bilden är ett fotomontag­e som visar hur hotellet kan komma att se ut.
Bild: Bild: Arkitektby­rån Design / Gekås Ullared Gekås nya hotell, som är planerat till sju våningar, har överklagat­s till mark- och miljödomst­olen. Bilden är ett fotomontag­e som visar hur hotellet kan komma att se ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden