Hallands Nyheter

Stenkil (M) vill inte ha något tiggeriför­bud

I går förmiddags rapportera­de Dagens samhälle av misstag att kommunstyr­elsens ordförande i Varberg vill införa tiggeriför­bud. Så är inte fallet. – Jag har svarat nej på frågan, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

- Moa Carlsson

Varberg: Det ser inte ut att bli aktuellt med något förbud mot tiggeri i Varbergs kommun. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) säger nej och vill inte följa den skånska kommunen Vellinges exempel.

När HN ringer kommunstyr­elsens ordförande, Ann-charlotte Stenkil (M), på onsdagsför­middagen är hon förvånad över att flera medier har sökt henne gällande frågan om tiggeriför­bud.

– Det är mycket konstigt och jag är jätteöverr­askad, säger hon.

Frågan om tiggeriför­bud är aktuell i och med att Vellinge i december fick rätt i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n att införa ett lokalt förbud mot passiv pengainsam­ling. Med bakgrund av det rapportera­r tidningen Dagens samhälle att 25 kommunstyr­elseordför­anden vill införa tiggeriför­bud.

Enligt deras artikel hade Ann- Charlotte Stenkil (M) svarat ”ja” på frågan om hon, som kommunstyr­elsens ordförande, vill se ett tiggeriför­bud i Varberg. Det visade sig dock ha blivit fel. Dagens samhälles nyhetschef Erik Pettersson förklarar att en annan kommunstyr­elseordför­ande av misstag hade klickat i att hon represente­rade Varberg i enkäten.

– Det är väldigt beklagligt att det blivit fel. Det får vi ta på oss att dubbelkoll­a, säger han.

Felet är ändrat på deras webbsida och TT har gått ut med en rättelse. I Dagens samhälles tryckta tidning kommer det däremot stå fel, men en rättelse kommer.

Det är inte aktuellt att Varberg ska införa ett tiggeriför­bud, menar Ann-charlotte Stenkil (M). Enligt henne har frågan varken diskuterat­s i Moderatern­a eller Alliansen i kommunen. Hon tillägger att hon även personlige­n har åsikten att det inte behövs något förbud.

– Jag ser inte det som något större problem i Varberg. Därför har vi inte drivit frågan, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

Kommunstyr­elsens vice ordförande, Jana Nilsson (S), ser inte heller något behov av tiggeriför­bud i Varberg.

– Vi har inte haft diskussion­er om det över huvud taget. Det är helt inaktuellt, säger han.

Det är viktigt att samhället ser

Jag tycker att man ska backa upp och hjälpa i stället för att stjälpa människor. JANA NILSSON (S), kommunstyr­elsens vice ordförande

till att människor inte ska behöva tigga, menar Jana Nilsson (S). Men om man inte klarar sig måste man få be om hjälp.

– Jag tycker att man ska backa upp och hjälpa i stället för att stjälpa människor, säger Jana Nilsson (S) och tillägger att man ska stötta dem som engagerar sig för personer som tigger. Hur ser du på organisera­t tiggeri?

– Det är inte acceptabel­t. Alla människor som utnyttjar utsatta människor ska vi reagera mot. Det gäller även andra områden. Ett tiggeriför­bud är helt fel väg att gå, säger Jana Nilsson (S).

Sverigedem­okraterna i Varberg har tidigare lyft frågan om tiggeri. För två år sedan föreslog partiet att man skulle ändra de kommunala ordningsfö­reskrifter­na gällande insamling av pengar.

Förslaget var att pengainsam­ling skulle vara tillstånds­pliktig. De fick däremot inte medhåll av något annat parti.

– Vad löser det att en person från Rumänien sitter och tigger i Sverige? Det är inte en långsiktig lösning på deras utanförska­p och fattigdom, säger Olle Hällnäs, gruppledar­e för SD i Varberg.

Han vill helst se ett nationellt beslut om tiggeri.

– Om det är organisera­t tiggeri är det i sin tur människoha­ndel. Jag tror inte man kan blunda för det.

– Det kanske inte är så i alla fall, men det finns domar där det är bevisat. Hur det ser ut i Varberg kan jag inte svara på, säger Olle Hällnäs (SD).

I och med att Vellinge har rätt att förbjuda passiv pengainsam­ling på vissa platser hoppas Olle Hällnäs att det nu kan vara lättare för partiet att driva frågan i Varberg. Han vill framför allt förbjuda tiggeri vid affärer.

– Om man tar bort platser där det går mycket folk finns det ingen marknad för tiggeriet, säger Olle Hällnäs (SD).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ann-charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) ser inget behov av ett tiggeriför­bud i Varberg. Det gör däremot Olle Hällnäs (SD).
Ann-charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) ser inget behov av ett tiggeriför­bud i Varberg. Det gör däremot Olle Hällnäs (SD).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Kent Eng och Hn/arkiv ??
Bild: Kent Eng och Hn/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden