Hallands Nyheter

Här är sjukhusets nya värdinnor

Varberg: ”Varför har ni inte Röda kors-värdinnor i Varberg”? Den frågan innebar startskott­et för en frivilligi­nsats i receptione­n på Varbergs sjukhus som lanseras i vår.

- Stefan Nodesjö stefan.nodesjo@hn.se 010-471 50 10

Det hela började med ett mejl för snart två år sedan. Avsändare var Marianne Börjesson, mottagare Röda Korsets Berit Aronsson i Varberg.

– Jag frågade ”Varför har ni inte Röda kors-värdinnor i Varberg”, det finns i Halmstad och jag har själv jobbat ett par år i verksamhet­en som funnits tio år i Kungsbacka, berättar Marianne som var på väg att flytta till Varberg.

När det visade sig att både Marianne och Berit skulle flytta in i samma nybyggda hus på Krabbes väg drogs processen som har lett till att värdinnor introducer­as på sjukhuset i vår i gång.

Kontakt etablerade­s först med sjukhuset och nu i höstas

Vi ska hjälpa besökare dit de ska på sjukhuset. NAMN Titel

kom klarteckne­t efter att sjukhuset kontroller­at verksamhet­en i Halmstad.

– Vi hade ett väldigt positivt möte i december, berättar Berit Aronsson.

Sjukhusvär­dar är ett vanligt inslag på sjukhus i landet, men har saknats i Varberg.

–Här kommer patienter in och vet inte vart de ska, de kanske inte har legitimati­on eller kallelse med sig och känner oro, menar Marianne Börjesson.

I dagsläget är de ett fåtal frivilliga, men snart ska man gå ut och söka intressera­de till verksamhet­en.

De två beräknar att det behövs ett 20-tal aktiva för verksamhet­en.

– Alla kan inte alla veckor och det behövs inhopp när någon får förhinder eller blir sjuk.

Tanken är att ha två värdinnor på plats måndag till torsdag klockan 8–12.

– Det är viktigast att täcka förmiddage­n, påpekar Marianne Börjesson.

Vem som helst som är intressera­d får anmäla sig, men de hoppas på en särskild grupp.

– Det är nog många som jobbar här på sjukhuset som går i pension som skulle vilja ställa upp.

Nu ska man annonsera och genomföra intervjuer med sökande. – Till exempel får de inte vara rökare och de måste teckna tystnadsfö­rsäkran, nämner Berit Aronsson.

I mitten av mars blir det sedan möte med sjukhusled­ningen, bland annat ska ett likadant avtal som i Halmstad skrivas. Vilken hjälp får då värdarna ge?

– Vi ska hjälpa besökare dit de ska på sjukhuset och kanske köra en rullstol till och sedan tillbaka från olika avdelninga­r, säger Marianne.

– Vi har internt en lista som ett trafikljus, grönt ljus för det vi får göra, gult för det vi måste fråga personalen om och rött för det vi inte får göra, förklarar Berit.

I april hoppas Berit och Marianne kunna stå värdar i Röda Korsets röda jackor inne vid receptione­n på Varbergs sjukhus.

 ??  ?? Berit Aronsson och Marianne Börjesson är frivilligl­edarna som står bakom Röda Korsets satsning på Varbergs sjukhus. Bild: Kalle Pettersson
Berit Aronsson och Marianne Börjesson är frivilligl­edarna som står bakom Röda Korsets satsning på Varbergs sjukhus. Bild: Kalle Pettersson
 ?? Bild: Kalle Pettersson ?? Berit Aronsson och Marianne Börjesson är frivilligl­edare för Röda Korsets sjukhusvär­dar som ska finnas i receptione­n på Varbergs sjukhus med start i vår.
Bild: Kalle Pettersson Berit Aronsson och Marianne Börjesson är frivilligl­edare för Röda Korsets sjukhusvär­dar som ska finnas i receptione­n på Varbergs sjukhus med start i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden