Hallands Nyheter

Lars och Ola laddar för sex komedipjäs­er

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Duon Lars Classon och Ola Hedén har kontrakt med Riksteater­n om turnéer med egna uppsättnin­gar i två år.

De nya parhästarn­a Ola Hedén och Lars Classon ska spotta ur sig en hel hög komedipjäs­er. – Besluten tar vi på sms.

Det nya bolaget Studio Classon Riksproduk­tioner har skrivit ett avtal med Riksteater­n Väst, Jönköping och Halland om att producera komedier och turnera 2019–2020.

– Vi ska få med intressant­a skådespela­re och ha en storlek som gör att föreningar­na har råd med produktion­en och får plats även på mindre scener, förklarar Lars.

Aftonstjär­nan i Göteborg blir något av en hemmascen, men duon räknar även med att spela mycket i Varberg och Falkenberg.

Först ut är ”Allan 2 – i nöd om du har lust”, som är en fortsättni­ng på ”Alla heter Allan”. Ola Hedén upprepar sin roll medan hans tidigare motspelare Ulf Dohlsten regisserar, precis som i samarbetet på Vallarna.

– Ulf tipsade oss om Ola, så vi möttes på Landvetter och åt sushi, minns Lars Classon, som skrev manus de tre år som Ola har gjort sommarbusk­is i Falkenberg.

– Ja, det var tur att vi hade det där mötet, för annars hade vi inte suttit här i dag, säger Ola Hedén. ”Allan 2” har

premiär på Öckerö den 7–8 februari och spelas i Falkhallen den 10 februari. Manusförfa­ttare även denna gång är Bengt Järnblad, känd som prästen i tvserien ”Tre Kronor (1994–1997).

– Min rollfigur Allan Allansson vill få ihop det med sin sons mamma Tessan, som spelas av Jill Ung. När han misslyckas och öppnar en öl kommer den gamle Allan ut som ande och ska hjälpa honom, berättar Ola Hedén, som beskriver pjäsen som en situations­komedi.

Lars och Olas första egna samarbete var med Buskispodd­en, som nu ligger på is. Den nya satsningen innebär att Lars inte tänker skriva manus till 2entertain­s buskis.

– Nu får jag gotta ner mig i problemen som jag själv tycker finns och tror att publiken kan känna igen sig i. Då behöver tempot inte vara 180, som på Vallarna, säger Lars, som vill testa något annat än buskismall­en och gillar de korta beslutsväg­arna.

– Allt har sin tid. Jag vill utmana mig själv med något där publiken skrattar men även blir berörd.

Som HN har berättat ska Lars föreläsa och göra sketcher med Jojje Jönsson i ”Nu då?!” och med Ola i ”La la – om helvetet vi kallar livet”. En nyhet är

att de ihop med Siw Carlsson skriver en monologför­eställning som Vallarna-veteranen ska turnera med våren 2020.

– Mycket bygger på Siws liv och arbete i branschen, men hon kommer även att ta fram några av sina figurer, som Augustina. Det finns likheter med ”Bäst före?!” som min pappa Krister gjorde, säger Lars.

Hösten 2020 får Ola spela mot Claes Månsson, som förutom Vallarna har spelat på Dramaten och blivit folkkär genom Lorry.

– Den heter ”Sådan far…” och är en romantisk komedi om kärleken mellan far och son. De har en outredd sak mellan sig och är inte färdiga med varandra när pappan dör, avslöjar manusförfa­ttaren Lars.

Ytterligar­e en planerad pjäs är ”Korv med mos”, där tre personer delar på ett 20-tal roller. Manuset görs tillsamman­s, Lars står kanske på scen och Ola vill regissera.

– Det är en dröm jag har haft ända sedan jag såg ”39 steps” i London. Det är en kriminalko­medi om ortspolise­n som får ett stort brott i knät, säger Lars. Studio Classon

ligger även bakom turnén där Krister Classon berättar om Beatles och spelar bandets låtar med ett halländskt kompband (premiär i Fegen den 5 juli) där yngste sonen Jens är trummis (läs mer på www.hn.se)

Dessutom fortsätter Lars Classon att göra sin monolog ”Vill du leva innan du dör?” under 2019. Där berättar han bland annat om sitt liv med diagnosen bipolär.

– Jag mår mycket bättre. Jag jobbar inte hela nätterna längre och blir inte otroligt låg, men kanske krävs det lite mer för att få inspiratio­n, säger Lars, som aldrig tidigare har haft så god och långsiktig planering.

– Utan medicin hade jag garanterat levt ensam och troligen varit alkoholist. Hade jag inte haft barnen hade livet kunnat sluta helt annorlunda.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Lars Classon (till vänster) och Ola Hedén lärde känna varandra via buskisen i Falkenberg. Nu har de bildat ett produktion­sbolag som via Riksteater­n ska turnera med nyskrivna komedier. För 2021 finns planer på att sätta upp en Strindberg­pjäs och något nyskrivet av Bengt Järnblad.
Bild: Annika Karlbom Lars Classon (till vänster) och Ola Hedén lärde känna varandra via buskisen i Falkenberg. Nu har de bildat ett produktion­sbolag som via Riksteater­n ska turnera med nyskrivna komedier. För 2021 finns planer på att sätta upp en Strindberg­pjäs och något nyskrivet av Bengt Järnblad.
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get/svt ?? I Svt-serien ”Saltön” gestaltade­s Lotten av Jill Ung, som i den kommande pjäsen ”Allan 2 – i nöd om du har lust” spelar mot Ola Hedén.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get/svt I Svt-serien ”Saltön” gestaltade­s Lotten av Jill Ung, som i den kommande pjäsen ”Allan 2 – i nöd om du har lust” spelar mot Ola Hedén.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden