Hallands Nyheter

Sven Kastö är Region Hallands man i Bryssel

- Yvonne Persson yp@hn.se

Sedan två år har Region Halland ett kontor i Bryssel. Där jobbar Sven Kastö för att stärka Halland. ”Jag känner att vi gör skillnad”, säger han.

Sedan två år har Region Halland ett kontor i Bryssel tillsamman­s med Småland och Blekinge. En och annan undrar säkert vad det ska vara bra för och vad EU kan göra för Halland. Kontorsche­fen Sven Kastö har svaren.

Sven Kastö tar emot i lokalerna på Rue du Luxembourg, i utkanten av Bryssels Europakvar­ter. Här jobbar han tillsamman­s med två medarbetar­e och två praktikant­er, omgiven av representa­nter för flera andra nordiska regioner och kommuner.

– Men det är inte så att vi sysslar med särskilda ”Eu-frågor”. Vi jobbar med det som är viktigt för Halland, men använder EU som ett verktyg för att stärka arbetet på hemmaplan, förklarar han och fortsätter:

– Ta exempelvis bristen på sjuksköter­skor eller hur vi ska säkra till- gången på dricksvatt­en. Hur gör andra regioner i Europa? Kan vi byta erfarenhet­er eller få till samarbeten? Finns det frågor som är så viktiga att de behöver föras vidare och kanske generera Eu-medel?

Att ha representa­tion i Bryssel kostar Region Halland cirka 780 000 kronor per år, men Sven Kastö menar att just närvaron på plats är helt avgörande.

– Jag känner att vi gör skillnad för Halland. Mycket av den informatio­n vi förmedlar går inte att läsa sig till utan fångas upp i olika nätverk. Genom vår omvärldsbe­vakning får Halland goda möjlighete­r att anpassa sig till kommande lagar och direktiv och hjälp att hitta samarbeten i Europa. Vi kan också ge input till de svenska Euparlamen­tarikerna och den svenska Eu-representa­tionen och på så sätt påverka Eu-politiken.

Sedan Region Halland gick med i det småländsk-blekingska samarbetet har kontoret fått det lite otympliga namnet ”Småland Blekinge Halland South Sweden”. Varje år tar medlemmarn­a fram en uppdragsbe­skrivning till kontoret, där man specificer­ar vilket stöd man förväntar sig.

I det halländska dokumentet är nu tre områden utpekade för 2019 – hälsa, vård och omsorg, bioekonomi och grön innovation samt infrastruk­tur.

– När det gäller resor och godstransp­orter så är det helt nödvändigt att Halland samordnar sina insatser med andra regioner och då kan vi använda oss av EU och det transeurop­eiska transportn­ätverket. Ett av Europas viktigaste transports­tråk går genom Halland och berör både Västkustba­nan, E 6 och Hallands hamnar, konstatera­r Sven Kastö.

Med tanke på de stora utmaningar och vägval som EU står inför, med allt från brexit till migrations­problem, kan samverkan mellan europeiska regioner förstås ses som en lyxfråga. Sven Kastö tycker annorlunda:

– Vid sidan om freden så är den inre marknaden en av de viktigaste frågorna för EU. Där spelar regionerna en stor roll, eftersom det är där aktivitete­rna sker. EU:S sammanhåll­ningspolit­ik gör det också möjligt att hitta egna samarbeten. Ett gott samarbete med Danmark är exempelvis mycket viktigare för Skåne och Halland än vad det är för Sverige som nation.

Inför vårens val till Eu-parlamente­t ser han dock med viss oro på den nationalis­tiska våg som nu sköljer över Europa.

– Det innebär att det kan väljas in fler ledamöter som inte tycker att det europeiska samarbetet är så viktigt och som inte kommer att verka för att det ska öka.

Sven Kastö pekar även på vikten av att vi i valet ställer frågor om vad de olika kandidater­na vill jobba med om de väljs in.

– Vi förväntar ju oss precisa besked och djup kunskap från den som kandiderar till den svenska riksdagen. Då duger det inte att bara säga att man vill effektivis­era EU. Vilka utskott vill man sitta med i och hur relevanta är de för utveckling­en i Halland och andra svenska regioner?

Jag känner att vi gör skillnad för Halland. SVEN KASTÖ

 ?? Bild: Yvonne Persson ?? Sven Kastö är chef för Region Hallands Brysselkon­tor och menar att den fysiska närvaron betyder mycket för Halland. ”Mycket av den informatio­n vi förmedlar går inte att läsa sig till utan fångas upp i olika nätverk. Genom vår omvärldsbe­vakning får Halland goda möjlighete­r att anpassa sig till kommande lagar och hjälp att hitta samarbeten i Europa”, säger han.
Bild: Yvonne Persson Sven Kastö är chef för Region Hallands Brysselkon­tor och menar att den fysiska närvaron betyder mycket för Halland. ”Mycket av den informatio­n vi förmedlar går inte att läsa sig till utan fångas upp i olika nätverk. Genom vår omvärldsbe­vakning får Halland goda möjlighete­r att anpassa sig till kommande lagar och hjälp att hitta samarbeten i Europa”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden