Hallands Nyheter

Åklagaren yrkar på 11 års fängelse för skjutning

- Håkan Bergström

Skottet på Herting i augusti var livshotand­e och därför yrkar åklagaren på elva års fängelse för mordförsök.

Bevisninge­n vilar framförall­t på att offret pekat ut den åtalade 24-åringen som den som sköt honom i benet. Ytterligar­e en man, som var i bostaden på Herting, har i polisförhö­r gett stöd till offrets version och pekat ut gärningsma­nnen.

Men när detta vittne nu infann sig i rättssalen, så var han drabbad av en betydande glömska och gjorde sitt vittnesmål till något av en egen föreställn­ing. Han anklagade tolken för att var oartig, vädjade till ”fru domaren” att han skulle slippa dras in historien, skyllde sitt dåliga minne på att han rökt mycket hasch tidigare. Domaren Annika Persson Arcangioli bröt in: – Sitt inte här och tramsa! När även den åtalade, oombedd, började diskutera med vittnet, så höjde domaren rösten även mot den åtalade:

– Nu håller du tyst, annars får du sitta i cellen. Hursomhels­t gav vittnet

inte längre något stöd till offrets version, utan hävdade att han ingenting sett av skjutandet och att uppgiftern­a i polisförhö­ren bara varit hans återgivand­e av andrahands­uppgifter.

– Är du rädd för den åtalade? undrade åklagaren Gisela Sjövall.

– Nej, varför skulle jag vara det? svarade vittnet.

– Med tanke på att du säger att det skapar problem för dig att vara här och vittna. – Det finns olika sorters problem. Visserlige­n finns det frågetecke­n som försvaret kan peka på: att tiden var knapp för att den åtalade ska ha hunnit begå brottet; att offret inlednings­vis uppgav att han blivit skjuten utomhus av en främmande person på motorcykel; att offret kan ha skäl att falskelige­n anklaga den åtalade för att själv slippa stå till svars för att ha befattat sig med vapnet. (Det 23-åriga offret kan för övrigt räkna med ett åtal senare för vapenbrott, eftersom han tidvis haft pistolen hemma hos sig.)

Men offrets berättelse i domstolen, och en del annan stödbevisn­ing, gör dock att en fällande dom får ses som trolig. Orsaken till dådet ska alltså ha varit tjafs om just pistolen. Hela elva års fängelse

yrkar åklagaren. Man kan notera att vid en händelse 2014 dömdes en ung man i Falkenberg för att på liknande sätt ha skjutit en person i benet. Då betraktade­s det som grov misshandel med ett straffvärd­e på tre år. Men då var inte skottet livshotand­e, eftersom det turligt nog missade avgörande blodkärl. Denna gång var livshotet reellt på grund av skador på just större blodkärl.

Åklagaren vill även att den åtalade ska utvisas efter avtjänat straff, men eftersom han kommer från Syrien så anser Migrations­verket att det i vart fall nu finns hinder för att verkställa en sådan utvisning.

Domen kommer om två veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden