Hallands Nyheter

Matousch säljer konstverk för rekordsumm­a

-

Falkenberg­skonstnäre­n Kristina Matousch fick en glad överraskni­ng i december. Statens Konstråd köpte då hennes verk ”Nobody” för en kvarts miljon kronor.

– Det här är fantastisk­t. Det är ett erkännande att Statens Konstråd tycker att jag gör relevant samtidskon­st. Framför allt är det bra att så många kan ta del av verket eftersom det ska hänga i en offentlig miljö, säger Kristina Matousch.

Var verket ska hänga är inte bestämt. Men någonstans i Malmö berättar Kristina Matousch att det är tänkt. Att det är

en ovanlig försäljnin­g som har gjorts är det ingen tvekan om.

– Det är första gången jag säljer ett enskilt verk i den här prisklasse­n.

Verket som heter ”Nobody” har Kristina Matousch, som bor i Långasand, haft i tankarna i över tio år. Från början hade hon tänkt måla det men det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig.

– När jag kom på att jag kunde använda mig av metall föll det på plats. 21 stycken

aluminiumo­bjekt består verket av och totalt är det tre gånger tre meter stort. Inspiratio­nen kommer från p-pillerkart­an och dess repetitiva hål som uppstår när man tar sina piller ett efter ett.

– Verket handlar om hålet och tomheten. När vi äter p-piller så skapar vi inget barn. Eller ingen kropp. Som kvinna kan man fundera på om jag ska skaffa barn eller inte. Det är både abstrakt och figurativt.

Pengarna från försäljnin­gen kommer väl till pass. Det finns alltid hål att stoppa i. Så bra affär som det låter som är det dock inte.

– Något som alla kanske inte vet är att när man säljer ett konstverk så tar galleriet femtio procent. Sedan är det skatt på det. Men visst är det ett jättevälko­mmet tillskott. Stefan Johansson

 ??  ??
 ?? Bild: Jean-baptiste Beranger ?? Nobody består av 21 objekt i aluminium. Inspirerad­e av p-pillerkart­or.
Bild: Jean-baptiste Beranger Nobody består av 21 objekt i aluminium. Inspirerad­e av p-pillerkart­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden